PolecaneOgranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.


Automatic Spiralizer model Streamer tnie marchew, cukinię, brokuły, ogórki, dynię czy słodkie ziemniaki na paski, pierścienie, spirale i wstążki przypominające m.in. spaghetti, tagliatelle czy gnocchi. Ma to być zdrowsza alternatywa dla zbożowych, bardziej kalorycznych makaronów. Urządzenie wykorzystuje łatwo wymienialne ostrza i jest obsługiwane przez tylko jedną osobę. Możliwa jest produkcja więcej niż jednego rodzaju ‘makaronu’ w tym samym czasie np. spirali i słupków.

Produkt wejściowy trafia na przenośniku taśmowym do sekcji cięcia warzyw, gdzie kilka głowic pracuje równocześnie, przerabiając je na regularne, precyzyjnie wycięte paski lub spirale. Producenci podkreślają, że model Streamer zaprojektowano, aby można było możliwie sprawnie, bez przerywania pracy produkować warzywny makaron oraz z łatwością zachować higienę w produkcji i bezpieczeństwo.

Dzięki maszynie można wykorzystać resztki np. pozostałe po różyczkowaniu brokułów, lub nieforemne warzywa np. marchew i ograniczyć odpady z produkcji.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl