Ograniczenie nicieni w uprawie pietruszki

Pietruszka bez ordzawień

W gospodarstwie Bartosza Łochowskiego w Niegosławicach (woj. świętokrzyskie) 16 września br. producenci warzyw mieli okazję zobaczyć efekty stosowania produktów mikrobiologicznych firmy Intermag w uprawie pietruszki.

Nicienie glebowe, stanowią poważne zagrożenie dla roślin uprawnych. Wzrost intensywności produkcji oraz ograniczone możliwości ich zwalczania stanowią podstawowe problemy w walce z tymi szkodnikami. –W uprawie pietruszki istotne szkody gospodarcze powoduje przede wszystkim szpilecznik baldasznik. Nicień ten, żerując na korzeniach powoduje powstawanie ran, które z kolei stanowią wrota zakażenia roślin przez grzyby chorobotwórcze. Żerowanie nicieni oraz porażenie korzeni przez sprawców chorób objawia się m.in. ordzawieniem korzeni. Tracą one swoją jakość i wartość handlową – informował Jan Wcisło, przedstawiciel firmy Intermag. Producenci warzyw korzeniowych potwierdzali występowanie tego problemu w własnych uprawach.

Stosowanie preparatów mikrobiologicznych w uprawie warzyw przyczynia się do ograniczenia liczebności szkodliwych dla roślin nicieni glebowych. Jak informował J. Wcisło w prezentowanej uprawie pietruszki zastosowano Bactim Receptor, produkt zawierający grzyby mikoryzowe, saprofityczne i promieniowce (z rodzajów Streptomyces, Rhizophagus, Glomus, Pochonia), które szybko kolonizują glebę i system korzeniowy roślin ograniczając populację szkodliwych dla roślin nicieni przez konkurencję międzygatunkową oraz indukowanie naturalnych mechanizmów odporności roślin. Preparat ten ponadto zapewnia lepsze wschody i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, zwiększa pobieranie przez rośliny składników pokarmowych i wody. Preparat zastosowano w dwóch dawkach: pierwszą – 2 kg/ha w czasie formowania redlin; drugą – 2 kg/ha, po fazie 5. liścia, przy czym ze względu na warunki pogodowe (deficyt wody) zabieg opóźniono, istotne jest bowiem, aby aplikację przeprowadzić bezpośrednio przed wystąpieniem opadów deszczu.

Do zaprawiania nasion pietruszki użyto preparatu Bactim Starter, zawierającego bakterie ryzosferowe (z rodzajów Bacillus, Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas), które m.in. stymulują wzrost i rozwój systemu korzeniowego, zwiększają też naturalną odporność roślin oraz sprzyjają lepszemu wykorzystaniu przez rośliny nawozów doglebowych. Siew pietruszki odmian Vistula i Ołomuńcka miał miejsce 17 kwietnia br.

Więcej informacji już wkrótce na łamach miesięczników „Hasła Ogrodniczego”, “Warzyw

Zapraszamy do naszej galerii zdjęć:

Tekst i fot. J. Klepacz-Baniak

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności