Pokaz buraków ćwikłowych na Ukrainie

Poletka z odmianami buraka ćwikłowego w Stepok na Ukrainie

Firma hodowlano-nasienna Sakata zorganizowała dla swoich dystrybutorów i grupy plantatorów 1 sierpnia br. pokaz odmian buraka ćwikłowego na Ukrainie.

W kolekcji zaprezentowano odmiany komercyjne np. średnio wczesną Cardeal F1 z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz do długiego przechowywania.

Cardeal F1

Charakteryzuje się ona bardzo wysokim poziomem cukru, dzięki czemu stanowi wysokiej jakości surowiec do przetwórstwa. Tworzy kuliste korzenie, intensywnie wybarwione z gładką skórką.

Spośród znanych już producentom odmian pokazano również mieszańca Kestrel F1. Jest to odmiana o 90-dniowym okresie wegetacji, przeznaczona do przetwórstwa i na świeży rynek. Wyróżnia się silnym wzrostem i wigorem oraz intensywnym kolorem.

Kestrel F1

Wśród nowości pokazano odmianę pod numerem BE10911 F1, która będzie dostępna pod nazwą Red Kite wyróżniająca się gładką skórką, krótkimi, ale silnymi liśćmi i intensywną barwą. Ponadto zaprezentowano wiele nowych odmian jeszcze pod numerami hodowlanymi, a wśród nich ciekawie prezentowały się mieszańce z odpornością na choroby np. na chwościka buraka (BE10322 F1), rizoktoniozę (BE 10908 F1) oraz parcha (XBE4192 F1).

BE10322 F1

Poza kolekcją odmian grupa hodowców buraka ćwikłowego z amerykańskiego oddziału firmy Sakata przygotowała interesujące seminarium. Informowano m.in., że badania nad odmianami buraka ćwikłowego prowadzone są od 40 lat. Odmiany testowane są w różnych częściach świata m.in. w Rosji, Wielkiej Brytanii, na Ukrainie, a także w południowej Afryce. Cechy, na które hodowcy zwracają szczególną uwagę to m.in. gładka skórka, intensywne wybarwienie, wysoka zawartość ekstraktu i cukrów oraz odporność na choroby.

Pokaz odmian przygotowano w gospodarstwie w miejscowości Stepok – ok. 100 km na południe od Kijowa.

Poletka z odmianami buraka ćwikłowego w Stepok na Ukrainie

Jak informował Marjan Crvenkovski (Sakata Ukraine and Eastern Europe) odmiany buraków ćwikłowych z oferty Sakaty, są tam uprawiane od 3 lat. Są one przeznaczane pod potrzeby zakładu przetwórczego, w którym są one obierane i w całości pakowane próżniowo w worki foliowe. Zakład jest zadowolony z jakości tego surowca.

Buraki ćwikłowe wstępnie przetworzone

Oprócz buraków ćwikłowych na sąsiadujących polach można było zobaczyć uprawę marchwi, pomidorów oraz ogórków. Zaskoczeniem dla nas było to, że wszystkie te uprawy były nawadniane za pomocą linii kroplowych umieszczonych pod powierzchnią gleby. Jak nam przekazywał kierownik gospodarstwa w ich rejonie od wielu lat występują długi okresy suszy, dlatego pola pod warzywa muszą być nawadniane.

W tym roku susza panowała u nich w maju i czerwcu, a w lipcu mieli okres dwutygodniowych ciągłych opadów, które spowodowały zalanie części upraw. Mimo niesprzyjającej pogody, dzięki żyznej glebie plony warzyw są tu zadowalające. Warto wspomnieć, że dominującym typem gleb są tu czarnoziemy stanowiące ok. 60% kraju (jest to blisko 40% światowych zasobów tego typu gleb). Ukraina dysponuje największą, po Rosji, powierzchnią użytków rolnych w Europie, które zajmują obszar 41,5 mln ha (ok. 70% powierzchni państwa), z czego ponad 32 mln ha to grunty orne. Na polach dominują uprawy kukurydzy, zbóż głównie pszenicy i jęczmienia, soi i słonecznika.

Więcej na łamach czasopisma Warzywa.

Zapraszamy do galerii zdjęć

Tekst i zdjęcia Aleksandra Andrzejewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności