yara ogólna nawożenie warzywa

agrihandler ciągniki ciągnik bezobsługowy

SDF Deutz ciągniki

Horsch terrano uprawa

  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
Polecane„Gotowa” rozsada pora i selera

„Gotowa” rozsada pora i selera

Firma Luty Jacek, znana jako dystrybutor nasion, jest także importerem rozsad. Współpracuje w tym zakresie z wyspecjalizowanymi producentami rozsad w Europie.

– Rozsadę selera importujemy od włoskiej firmy Vivai Bacchetto, natomiast rozsadę pora od holenderskiej firmy Lenders BV – podkreślił Jakub Wrona, reprezentujący przedsiębiorstwo Luty Jacek, podczas spotkania zorganizowanego w grudniu ub.r. w Pobiedniku Wielkim. Przedstawiciel dystrybutora udzielił wskazówek dotyczących składania zamówień i przytoczył korzyści wynikające z wprowadzania do uprawy profesjonalnie przygotowanej rozsady.

Przed zamówieniem należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniej odmiany i jej przeznaczeniem, wielkością zamówienia i terminem dostawy (z wyprzedzeniem co najmniej 8-tygodniowym w przypadku rozsady selera i 14-tygodniowym dla rozsady pora).

W przypadku rozsady selera, po złożeniu zamówienia firma dystrybuująca wysyła otoczkowane i podkiełkowane nasiona do producenta rozsad. Rozsada wyprodukowana z takich nasion jest zdrowa, krępa, wyrównana, ma silny i dobrze rozbudowany system korzeniowy. Skutkuje to lepszym przyjęciem się roślin po posadzeniu. Wyprodukowanie rozsady od wysiania nasion do tacek trwa 7–8 tygodni. Do producenta trafiają rośliny o wysokości 11–12 cm, a bryła korzeniowa z podłożem ma 5 cm długości. Produkcja odbywa się w tacach styropianowych (53 x 34 cm) jednorazowego użytku (fot. 1), dostępnych w dwóch wielkościach: 228 komórek (rozsada polecana do najwcześniejszych nasadzeń, w tunelach pod agrowłókniną) i 260 komórek (rozsada przeznaczona do wysadzania na miejsce stałe w kwietniu/maju).

Rozsada pora, w zależności od terminu dostawy do gospodarstwa, produkowana jest w zakładach produkcyjnych firmy Lenders BV zlokalizowanych w Maroku (najwcześniejsze dostawy na 9–13. tydzień roku), Portugalii (dostawy na kwietniowo-majowe terminy nasadzeń, od 14. do 21. tygodnia) i Holandii (dostawy od 22. tygodnia).

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Istnieje możliwość zamówienia rozsady:

  • rwanej – dostępna w każdym terminie, jest to rozsada 12-tygodniowa, sztywna, grubości ołówka, wkrótce po dostarczeniu do gospodarstwa musi zostać wysadzona na miejsce stałe;
  • w wielodoniczkach – produkowana jest w tacach styropianowych (fot. 2), z których przed wysyłką do producenta jest wyciągana i wysyłana w skrzynkach z bryłą korzeniową;
Fot. 2. …i pora może być produkowana w tacach styropianowych
  • w kostkach (fot. 3).
Fot. 3. Rozsada pora w kostkach torfowych

Transport rozsady jest monitorowany od momentu załadowania do rozładowania, rozsada selera przewożona jest w temperaturze 12°C, a pora 4°C.

Joanna Klepacz-Baniak; fot. A. Maciejuk

Artykuł został opublikowany w numerze 2/2017 “Hasła Ogrodniczego”

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".
agroshow

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl