• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
PolecaneHolendrzy ocenili sytuację na rynku warzyw szklarniowych

Holendrzy ocenili sytuację na rynku warzyw szklarniowych

Holenderska organizacja GroentenFruit Huis przeprowadziła analizę europejskiego rynku warzyw szklarniowych (pomidory, ogórki, papryka, bakłażan) i porównała, jak na przestrzeni 10 lat zmienił się układ sił pomiędzy głównymi eksporterami, w odniesieniu do ich kraju. Analizę oparto o dane z lat 2004-2006 oraz 2013-2015 dotyczące eksportu z następujących państw: Holandia, Hiszpania, Polska, Maroko i Turcja.


Pomidory z Holandii na Europejskim rynku wyraźnie zyskują, choć wciąż hiszpańskie grają kluczową rolę. W analizowanym okresie eksport tych warzyw zwiększył się z Holandii o 28 proc. do poziomu 786 tys. ton. Powodem tego było rozciągnięcie okresu podaży na 12 miesięcy, po wprowadzeniu do uprawy zaawansowanych systemów doświetlania produkcji, a także lepsza oferta pod względem asortymentu, opakowania i marek, w porównaniu do oferty największych konkurentów, czyli Hiszpanii i Maroka. W tym czasie eksport hiszpańskich pomidorów zmniejszył się o 2 proc. do poziomu 969 tys. ton. Turcy zwiększyli eksport o 96 proc. (do poziomu 536 tys. ton), Marokańczycy o 126 proc. (do 471 tys. ton), a Polacy o 76 proc. (do 97 tys. ton).

Analitycy oceniają, że holenderska produkcja warzyw szklarniowych traci na znaczeniu na Europejskim rynku. Jednym z powodów jest wzmocnienie pozycji hiszpańskich dostawców (papryki, ogórków, bakłażanów) co osiągnięto przez wydłużenie okresu produkcji, poprawieniu jakości warzyw przy utrzymaniu niskich kosztów produkcji. W analizowanym okresie eksport holenderskich ogórków spadł do poziomu 314 tys. ton (-8 proc.), podczas gdy hiszpańskich wzrósł do 581 tys. ton (+45 proc.). W przypadku papryki zaobserwowano spadek eksportu z Holandii o 1 proc. do 292 tys. ton, oraz wzrost eksportu z Hiszpanii o 50 proc. do 662 tys. ton. Holenderski eksport bakłażanów osiągnął 39 tys. ton (+22 proc.) a hiszpański 145 tys. ton (+81 proc.).

Holenderscy analitycy zauważają, że coraz większym konkurentem na europejskim rynku pomidorów stają się eksporterzy z Maroka, którzy podwoili dostawy z 208 tys. ton do 471 tys. ton. Także eksport tureckich pomidorów został podwojony z 274 tys. ton do 536 tys. ton, jednak te warzywa trafiają przede wszystkim na zamknięty dla zachodnioeuropejskich dostawców rynek rosyjski, a także na rynek ukraiński i iracki.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl