Ze względu na burzliwy przebieg pogody należy pamiętać, że nadmiar wilgoci i temperatury powietrza powyżej 25oC sprzyjają rozwojowi patogenów wywołujących choroby naci marchwi. Już teraz warto przemyśleć strategię ochrony tego warzywa.
Na naci marchwi mogą pojawiać się choroby takie jak alternarioza naci, mączniak prawdziwy i znacznie rzadziej chwościk czy też bakteriozy.


Początek budowania korzenia przy jeszcze niewielkim ulistnieniu jest to także dobry moment na zabezpieczenie korzeni przed zgnilizną twardzikową. Ochronę przed chorobami marchwi najlepiej rozpocząć zapobiegawczo. Należy starać się uniknąć mocnego porażenia naci. Jeżeli z powodu chorób nać ulegnie uszkodzeniu, wpłynie to negatywnie na plon oraz utrudni zbiór kombajnami wyciągającymi korzenie za część nadziemną. Zaczynamy ochronę, gdy liście są jeszcze zdrowe.


Kiedy nać marchwi nie jest jeszcze zbyt bujna i ma wysokość około 20 cm, warto zastosować fungicyd Signum 33 WG w dawce 1 kg/ha z dodatkiem 5 kg/ha siarczanu magnezu. Preparat zastosowany w tej fazie wzrostu marchwi zabezpieczy bardzo dobrze liście przed chorobami liści oraz ma szanse dotrzeć do poziomu gleby i pokryć główkę marchwi. Tak zastosowane Signum będzie zabezpieczało nać marchwi przed pierwszymi infekcjami alternariozą i mączniakiem, a także – co pokazały doświadczenia w Holandii – również będzie zabezpieczać korzenie marchwi przed infekcjami zarodnikami zgnilizny twardzikowej. Kiedy nać marchwi jeszcze dobrze nie zakrywa gleby, intensywne deszcze lub obfite deszczowanie wraz z kroplami wody rozpryskują cząstki gleby. W glebie, zwłaszcza na polach, gdzie uprawia się rośliny, które są żywicielami grzyba Sclerotinia sclerotiorum powodującego zgniliznę twardzikową, znajdują się sklerocja z zarodnikami grzyba. Zarodniki, po trafieniu z cząsteczkami gleby na niezabezpieczoną fungicydem tkankę roślinną, mogą ją zasiedlać i powodować rozwój zgnilizny. Zgnilizna twardzikowa niezwalczona na polu powoduje główne straty w przechowalni!


Piotr Borczyński
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.