Jakie analizy warto wykonać i dlaczego należy to zrobić przed nowym sezonem wegetacyjnym?

Analiza twardości wody w laboratorium
Fot. 1. Analiza twardości wody w laboratorium

Nawożenie gleby jest jednym z bardzo istotnych elementów produkcji roślinnej. Nie należy traktować go jako wydatku, lecz jako inwestycję, która przyniesie zyski w postaci obfitych plonów. Efektywne nawożenie nie jest możliwe bez wiedzy na temat aktualnego stanu gleby. Takich informacji dostarczy nam analiza gleby, którą warto wykonać przed sezonem wegetacyjnym.

Analizy fizykochemiczne gleby i wody

Analiza fizykochemiczna gleby wykonywana w Laboratorium Fertico obejmuje szereg badań. Podstawowym wyróżnikiem jest odczyn gleby (pH), który wpływa na kondycję
i strukturę gleby a także na przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny. Zbyt niski skutkuje wymywaniem jak również uwstecznianiem składników pokarmowych, w ostateczności doprowadzając do powstania niedoborów pokarmowych oraz do ograniczenia potencjału plonotwórczego roślin. Kolejnym parametrem, na który warto zwrócić uwagę oddając próbkę do analizy jest przewodność elektryczna właściwa gleby i bezpośrednio związane z nią zasolenie. Jeśli występuje zasolenie gleby dochodzi do „suszy fizjologicznej”. Jest to niemożność pobrania z gleby składników odżywczych mimo tego, że są one dostępne. W skutek zasolenia blokowane są poszczególne pierwiastki znajdujące się w glebie, ponieważ tworzą one związki nieprzyswajalne dla roślin. Warta uwagi jest również próchnica, która decyduje przede wszystkim o gromadzeniu i zatrzymywaniu składników pokarmowych w glebie. Poprawia dostępność składników, co więcej zmniejsza ich straty. Odpowiednia zawartość próchnicy ogranicza dostępność toksycznych i szkodliwych substancji z gleby do roślin. Kompleksowa analiza powinna obejmować również analizę pierwiastkową, gdyż rośliny do prawidłowego wzrostu potrzebują składników pokarmowych makro– (Mg, K, P, Ca, S, Na) i mikroelementów (B, Ti, Cr, Fe, Ni, Cu, Zn, Mo, Mn).

Bardzo ważną rolę w uprawie i ochronie roślin odgrywa woda. Warto o niej pamiętać
i zlecać badania wody pod kątem jej przydatności do nawadniania. Analiza fizykochemiczna wody obejmuje badanie jej parametrów mających wpływ na rozwój upraw. Badanie to dotyczy między innymi pH, przewodności elektrycznej właściwej, twardości, zawartości żelaza, manganu i wielu innych parametrów. Zła jakość wody może mieć negatywny wpływ na działanie środków ochrony roślin, a także nawozów dolistnych. Najważniejsze parametry decydujące o jakości wody używanej zabiegów to pH i twardość, a więc zawartość jonów zasadowych Ca i Mg. Od odczynu wody zależy między innymi rozpuszczalność substancji zawartych w preparatach, decyduje on także o tym jak długo dana substancja aktywna będzie działać. Warto zaznaczyć, że zbyt duże zawartości w wodzie żelaza, mogą doprowadzić do wytracania się wodorotlenku żelaza na owocach i liściach. Nieodpowiednia jakość wody może negatywnie wpływać na działanie instalacji nawodnieniowej. Najczęściej stosowane kropelkowe systemy nawadniania, wymagają aby woda miała odpowiednie parametry tutaj przede wszystkim chodzi o zawartość manganu i żelaza. Woda której pH wynosi ponad 8 może powodować zapychanie się osadami związków wapnia i magnezu instalacji.

Jak otrzymany wynik wpływa na kondycję roślin oraz plon? Jak to jest z wynikami analizy gleby?

Próbka gleby w laboratorium
Fot. 2. Próbka gleby w laboratorium

Laboratorium Instytutu Agronomicznego Fertico oferuje badania gleby wraz ze sporządzeniem zaleceń nawozowych, które ułatwią prawidłowe nawożenie przynoszące obfite plony. Wykonujemy także kompleksowe badania wody do nawadniania, irygacji czy też fertygacji z profesjonalnym doradztwem i zaleceniami wskazującymi działania naprawcze. 

Warto dodać, iż Laboratorium Instytutu Agronomicznego Fertico posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji (nr AB 1748) m.in. w zakresie badań gleby, wody oraz żywności. 

Zapraszamy do zapoznania się z całym artykułem, który jest dostępny pod linkiem

-> https://tiny.pl/r3jgm

Zapraszamy do kontaktu i współpracy z naszym laboratorium.

Weronika Tul,
Krzysztof Polewski,
Karolina Felczak-Konarska

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY
Instytut Agronomiczny Fertico
ul. Mogielnicka 33, 05-600 Grójec
e-mail: laboratorium@fertico.com.pl
Tel.: +48 603 171 355

Artykuł sponsorowany Agrosimex

Related Posts

None found

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności