AktualnościKonferencja marchwiowa uroczyście otwarta w Krakowie

Konferencja marchwiowa uroczyście otwarta w Krakowie

19 września w Krakowie rozpoczęła się II Międzynarodowa Konferencja poświęcona tematyce marchwi i innych gatunków z rodziny baldaszkowatych (2nd ISHS Carrot and other Apiaceae Symposium). W uroczystościach otwierających udział wzięło ponad 300 zarejestrowanych uczestników z całego świata.

Organizatorem konferencji jest Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych (PTNO). Sympozjum odbywa się pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (International Society for Horticultural Science, ISHS). Wśród sponsorów trwającego cztery dni kongresu znalazły się takie firmy, jak Vilmorin-Mikado (oraz polska firma siostrzana Hazera Poland), Spółdzielnia producentów Warzyw i Owoców „Sielec”, Amplus SA, a także międzynarodowy koncern Bayer i Simon Group & KMK Agro, dostawca maszyn. Sesji przewodniczył dr Dariusz Grzebelus z UR w Krakowie.

Programy ochrony roślin - przedsprzedaż 2024 - baner

Gości przywitał  prof. dr hab. inż. Florian Gambuś, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą. Był bardzo zadowolony z faktu, iż tak ważna konferencja obywa się właśnie w Krakowie, gdyż historia nauczania rolnictwa w tym mieście trwa od ponad 130 lat. Konferencja jest bardzo ważnym wydarzeniem, gdyż zdołała skupić przedstawicieli zarówno nauki, jak i produkcji warzywniczej z całego świata, a szczególnie tych dla których marchew jest ważnym tematem.

Florian Gambuś

Dr. Emmanuel Geoffriau reprezentujący ISHS przypomniał o celach i zadaniach, jakie stawia przed sobą stowarzyszenie, przede wszystkim organizacja spotkań branżowych i wydawanie materiałów konferencyjnych i publikacji dla wszystkich zainteresowanych ogrodnictwem. Nadrzędnym celem jest zrzeszenie osób związanych z branżą i wspólne działanie. ISHS organizuje duże spotkania co cztery lata, tegoroczne odbyło się w Stambule, a kolejne jest planowane na 2022 we francuskim mieście Angers. Co roku ISHS organizuje ok. 40 spotkań o zawężonej tematyce, w poszczególnych rejonach świata, aby dzielić się wiedzą i doświadczeniem, łączyć praktykę z nauką.

Dr. Emmanuel Geoffriau

Takako Sakai reprezentowała Vilmorin-Mikado, lidera na globalnym rynku nasion. Jest to firma o silnych korzeniach zarówno z Francji jak i z Japonii z 275-letnim doświadczeniem w hodowli i produkcji materiału siewnego (nasion). Obecnie jest znana na ponad 100 rynkach na całym świecie, na 5 kontynentach. Na polskim rynku interesy Vilmorin-Mikado reprezentuje Hazera Poland. W ofercie są nasiona takich gatunków, jak marchew i inne korzeniowe oraz papryka, pomidor, dynia, sałaty. W marchwi Vilmorin-Mikado jest niekwestionowanym liderem – oferuje ponad 70 odmian, a 15% rocznego obrotu firma przeznacza na R&D.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Takako Sakai

Wykład otwierający wygłosił Philip W. Simon z USDA-ARS, który mówił jak ważnym odkryciem było sekwencjonowanie genomu marchwi w aspekcie przyszłych prac hodowlanych w tym zakresie. Bo przecież marchew jest bardzo ważnym gospodarczo gatunkiem warzyw, uprawiana jest praktycznie na całym świecie na powierzchni ponad miliona hektarów. Jest ceniona ze względu na swoje walory odżywcze i dietetyczne. W Europie wytwarza się ok. 30 proc. produkcji światowej tego warzywa. Konsumenci, na przykładzie USA, oczekują wiele od dostępnych na półkach sklepowych marchwi – w większości Amerykanie lubią żywność convenient, czyli w kontekście marchwi – baby carrots. Oczekują tej o typowo pomarańczowym kolorze, o lepszym aromacie, jędrnym miąższu i delikatnym smaku.. A czego oczekują plantatorzy – oczywiście warzyw tolerancyjnych na stresy, na choroby i szkodniki, a także korzeni wyrównanych pod względem kształtu i wielkości ,aby usprawnić zbiór mechaniczny i podnieść wydajność z powierzchni uprawy. Zatem hodowcy mają „twardy orzech do zgryzienia” i przed nimi jeszcze sporo wyzwań.

Philip W. Simon

Więcej już wkrótce na łamach naszego czasopisma “Warzywa”.

Zapraszamy do galerii:

tekst i fot. D. Łabanowska-Bury

Dorota Łabanowska-Bury
Dorota Łabanowska-Bury
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie w specjalizacji Ochrona Roślin. Bezpośrednio po studiach rozpoczęła pracę w brytyjskich konsorcjum biorącym udział w projekcie UE, a skupiającym się na poszukiwaniu ekologicznych metod ochrony warzyw przed szkodnikami z wykorzystaniem owadów pożytecznych. Był to również wkład w pracę doktorską, którą obroniła w 2008 r. Przez blisko 3 lata pracowała na stanowisku asystenta, później adiunkta w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Podczas studiów odbyła szereg zagranicznych praktyk studenckich, brała udział w wielu krajowych i zagranicznych konferencjach i seminariach naukowych. Od maja 2011 r. pracuje na stanowisku redaktora w „Haśle Ogrodniczym”, „Magazynie Praktycznego Sadownictwa SAD”, a od stycznia 2014 r. prowadzi także miesięcznik „Truskawka, Malina, Jagody”.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
supraza azot fosfor potas z powietrza obrol bakterie azotowe

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl