Kukurydza cukrowa, zyskująca coraz większą popularność, w Polsce uprawiana jest zarówno dla potrzeb przemysłu konserwowego, jak i na bezpośrednie zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Największym uznaniem konsumentów cieszą się odmiany z grupy bardzo słodkich (extra słodkich), o tak dużej zawartości cukrów (8-12%), że ziarniaki można spożywać nawet na surowo.
Największe zainteresowanie konsumentów kukurydzą cukrową notuje się od początku lipca do końca sierpnia. Zbiór kolb może rozpocząć się już od końca czerwca (z rozsady uprawianej pod płaskimi osłonami) i może trwać do połowy października (z siewu). Wczesna uprawa kukurydzy cukrowej polega na wyborze odmian o krótkim okresie wegetacji, zarówno z rozsady posadzonej pod osłonami lub na polu, jak i wysiewanych wprost do gruntu tak wcześnie, jak to możliwe. Najwcześniejsze zbiory można uzyskać poprzez uprawę kukurydzy z rozsady.
Kazimierz z małopolskiego zagłębia warzywniczego (gm. Igołomia-Wawrzeńczyce) uprawą kukurydzy zajmuje się od ponad 20 lat. Na najwcześniejsze zbiory producent wybiera odmiany o krótkim okresie wegetacji (70−80 dni). W bieżącym sezonie siew ziarniaków do wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym odbył się 25 marca.
Po czterech tygodniach rozsada była gotowa do sadzenia. Po posadzeniu, rośliny przykryto płaskimi osłonami.
W ostatnich dniach maja producent ściągnął włókninę z roślin. Pierwszy zbiór kolb w tym gospodarstwie odbył się 2 lipca. Na wczesne nasadzenia wybrano odmiany m.in. Sweet Nugget F1, Noa F1, ze względu na wczesność, atrakcyjną kolbę i supersłodki smak. Dla producenta ważną cechą dobrej odmiany jest całkowite okrycie liśćmi dobrze wypełnionej ziarniakami kolby.
Jak twierdzi producent z Małopolski bieżący sezon nie sprzyja wczesnej uprawie kukurydzy spod osłon: – Po posadzeniu roślin na miejsce stałe długo utrzymująca się niska temperatura gleby wręcz uniemożliwiła pobieranie niektórych składników pokarmowych. Z kolei po ściągnięciu płaskich osłon silne podmuchy wiatru osłabiły rośliny. Sytuację pogorszyły ulewne deszcze jakie przeszły przez nasz małopolski region warzywniczy w połowie maja, a potem nadeszła już fala upałów. Bardzo ważne jest by wybrać odmianę odporną na stresowe warunki atmosferyczne. W naszym gospodarstwie wybieramy sprawdzone odmiany. Na najwcześniejszy zbiór w lipcu wybrałem odmianę Sweet Nugget z firmy Agrii F1 oraz Noa F1 z firmy Pop Vriend Seeds. Na naszej kukurydzianej plantacji testuję również odmiany będące pod numerem hodowlanym 5505 F1, 1759 F1, 2012 F1, które dostarczyła nam firma Novisem (za pośrednictwem firmy Luty Jacek). 2 lipca rozpocząłem zbiór odmiany Sweet Nugget F1. W bieżącym sezonie rośliny tej odmiany mocno ucierpiały przez stresowe warunki atmosferyczne, są niewyrównane, a kolby nie są najwyższej jakości. Lepiej prezentują się rośliny odmiany Noa F1, której zbiór planuję pod koniec tygodnia tj. 5, 6 lipca” – mówił Kazimierz.
Podczas kwitnienia, rośliny mają największe zapotrzebowanie na wodę i w związku z tym, podczas suszy i upalnej aury, nawadnianie w sposób istotny przyczynia się do dobrego zapylenia kwiatów. W małopolskim gospodarstwie w czerwcu rośliny były systematycznie nawadnianie.
Tekst i fot. A. Wilczyńska