Macfrut 2016 – innowacje w odmianach i uprawie

Tegoroczne targi Macfrut obfitowały w innowacje. Dotyczyło to wszystkich gałęzi produkcji i rozwiązań dla warzywnictwa, dla mikroprzedsiębiorstw i większych gospodarstw, dla małych przetwórni i dla sklepów.


Do nagrody za innowacje zgłoszonych zostało kilkudziesięciu kandydatów. Wśród najciekawszych były pomidory Cordobesa F1 doceniane za smak i barwę skórki (firma: TopSeeds) oraz Centus F1 od ISI Sementi. W grupie odmian nagrodę zdobyły także melony oraz arbuzy Minirossa od Lamboseeds za barwę miąższu oraz niezwykłe walory smakowe.

Arbuzy Minirossa

Ciekawostką są nadal systemy uprawy ekologicznej, choć podczas Macfrut 2016 ewidentnie widoczny jest trend organiczny. We Włoszech konsumenci coraz częściej pytają o takie owoce i warzywa, a producenci starają się sprostać tym wymaganiom. Tu do produkcji dostępnych jest coraz więcej specyficznych produktów o działaniu biostymulującym, które wzmacniają odporność naturalną roślin na patogeny i szkodniki.

Do produkcji dostepnych jest coraz więcej specyficznych produktów o działaniu biostymulujacym

W sklepach także wydzielane są strefy “bio” – przykład nowoczesnego supermarketu ze strefą “bio” był z dużym zainteresowaniem odwiedzany przez wizytujących targi gości, przede wszystkich spoza starego kontynentu.
Targom już drugi rok towarzyszy wystawa warzyw odmian uprawianych w Europie.

Przykład nowoczesnego supermarketu ze strefą “bio”

Targom już drugi rok towarzyszy wystawa warzyw odmian uprawianych w Europie.

Wystawa warzyw

Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności