yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

orondis syngenta promocja ochrona

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
OchronaNowa powłoka ochronna ogranicza psucie się warzyw

Nowa powłoka ochronna ogranicza psucie się warzyw

Naukowcy z kalifornijskiej firmy Apeel Sciences opracowali innowacyjną powłokę, która pozwala wydłużyć dwukrotnie zdolności przechowalnicze  warzyw. Jest niewidoczna, naturalna i jadalna.


Do opracowania nowej powłoki o nazwie Edipeel wykorzystano odpady z upraw rolniczych – liście i pędy roślin, wytwarzając z nich powłokę (jej grubość mierzy się w nanometrach), którą nanosi się na świeże warzywa. Staje się ona niewidoczną barierą, chroniącą przed utratą wilgotności, utlenianiem, a także przed wnikaniem patogenów prowadzących do psucia się produktów.

Jak podkreślają producenci Edipeel zalety są widoczne na każdym etapie łańcuch dostaw: producenci są w stanie dostarczyć więcej produktów na rynek, pośrednicy nie odnotowują strat w trakcie dystrybucji, a konsument może cieszyć się dłuższą przydatnością warzyw do spożycia. Poza tym na rynek mogą być wprowadzane produkty w pełni dojrzałe, co daje możliwości sprzedaży smaczniejszych warzyw.

W badaniach prowadzonych z wykorzystaniem Edipeel na pomidorach wykazano, ze po 15 dniach przechowywania ubytek masy dojrzałych pomidorów wynosił ok. 7 proc. podczas gdy w nietraktowanych, niedojrzałych pomidorach był na poziomie 10 proc.

Jak podaje producent środka połowa wyprodukowanej żywności na polach Stanów Zjednoczonych nie trafia na talerze konsumentów, gdyż w łańcuchu dostaw ulega zepsuciu. Oznacza to że każdego roku zniszczeniu ulegają produkty o wartości 160 mld dolarów. Ograniczenie tego procesu pozwoli nie tylko na realne zmniejszenie kosztów produkcji, ale także zredukowanie strat w zasobach naturalnych. Np. w USA do produkcji żywności wykorzystuje się 80 proc. zasobów wody pitnej.

Jak mówi założyciel Apeel Science, James Rogers – wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że połowa żywności produkowanej na planecie ulega naturalnym procesom gnicia, co prowadzi do masowych strat tak niezbędnej dla mieszkańców Ziemi żywności. – Ograniczenie ich o 10 proc. pozwoliłoby nam wyżywić miliony mieszkańców naszej planety.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

 

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl