PolecaneO pomidorach w Łaszkowie

O pomidorach w Łaszkowie

„Poznaj siłę odmian pomidorów mięsistych oraz podkładek de Ruiter” – to temat spotkania dedykowanego producentom pomidorów, które 30 czerwca br. odbyło się w Łaszkowie koło Kalisza (woj. wielkopolskie). Organizatorem wydarzenia była firma Monsanto (właściciel marki De Ruiter), a współorganizatorami firmy Grodan, Yara Poland oraz Koppert.

Na temat wiodących odmian pomidorów marki de Ruiter mówił Mateusz Pluta, reprezentujący firmę Monsanto. W rejonie Kalisza dominuje uprawa pomidora mięsistego. Pierwszą, wprowadzoną na polski rynek przez naszą firmę, odmianą z tego segmentu była Grace F1, kreacja o wyjątkowym smaku – informował prelegent. Kolejno w gospodarstwach pojawiły się wysoko plonująca odmiana Geronimo F1 oraz mieszaniec o wyrównanych, kształtnych owocach – Starbuck F1.

Następnie segment pomidorów mięsistych rozszerzony został o kreację Torero F1, która według M. Pluty jest obecnie liderem tego segmentu w uprawach zlokalizowanych w rejonie Kalisza. Mieszańca cechuje m. in. bardzo wysoka jakość, trwałość i wyrównanie owoców, które są gładkie, błyszczące, kuliste (230−250 g) i smaczne. Rośliny dobrze zawiązują owoce również w warunkach słabszego natężenia światła. Kolejną propozycją jest odmiana Foronti F1 o silnym wzroście wegetatywnym i ładnie wybarwiających się, smacznych owocach.

W asortymencie firmy znajdują się także odmiany Rebelski F1 oraz DR 9544TH F1, dedykowane na rynki Europy Zachodniej, ale uprawiane także w Polsce. Owoce pierwszej z wymienionych kreacji są karbowane, błyszczące, mają intensywną barwę i smak. Odmiana polecana jest do wykorzystania w uprawach doświetlanych. Z kolei mieszańca DR 9544TH F1 cechują duże owoce (220−230 g), które są smaczne i dobrze się wybarwiają.

Nowością w ofercie hodowcy jest bardzo plenna odmiana Ducovery F1, o silnym wzroście wegetatywnym. Jej owoce są nieco większe (240−260 g) niż w przypadku Torero F1, smaczne, twarde i trwałe oraz wyróżniają się intensywnie głębokim czerwonym kolorem i połyskiem. Ponadto rośliny dobrze zawiązują owoce przy niskiej intensywności światła na początku produkcji oraz latem. Prelegent wspomniał także o odmianie Tomimaru Muchoo F1, cenionej ze względu na wyjątkowy smak owoców oraz ich wysoką jakość i trwałość (w tym przydatność do transportu).

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Mówiąc o wykorzystaniu odmian w polskich gospodarstwach M. Pluta podkreślił, że dominują odmiany pomidora mięsistego czerwonego, obejmujące 73% nasadzeń (w tym ok. 70% są to nasadzenia Torero F1, pozostałe ok. 3% to np. Ducovery F1 Starbuck F1, Foronti F1); pozostałe stanowią 27%.

Dr Katarzyna Tykarska-Duchovska, również reprezentująca również firmę Monsanto przedstawiła szereg informacji dotyczących podkładek oferowanych przez markę De Ruiter. W Polsce popularnością cieszy się podkładka Maxifort F1, w Holandii natomiast coraz bardziej popularna staje się DR0141TX F1. Podkładkę tą charakteryzuje bardzo silny wigor oraz bardzo silny system korzeniowy, co zapewnia lepsze pobieranie składników pokarmowych oraz lepsze odżywienie rośliny.

Dr Krzysztof Fatel z firmy Grodan mówił o Uprawie Precyzyjnej jako formie realizacji zrównoważonego ogrodnictwa pod osłonami. Zrównoważona produkcja w uprawie szklarniowej obejmuje: ● racjonalne gospodarowanie wodą i nawozami; ● oszczędność energii; ● biologiczną ochronę upraw – w efekcie daje to maksymalne plony. Według prelegenta Uprawa Precyzyjna jest najbardziej efektywnym sposobem uprawy, koncentrującym się na minimalnym wykorzystaniu nakładów, dla uzyskania maksymalnej wydajności. Jest ona propozycją nowoczesnej uprawy warzyw pod osłonami. Jej celem jest rozwój przedsiębiorstwa i ekonomiczne powodzenie przedsiębiorcy na równi z ochroną środowiska naturalnego. Z kolei Marcin Włodarczyk, również reprezentujący firmę Grodan mówił o praktycznych aspektach Uprawy Precyzyjnej.

Henryk Wilczyński, przedstawiciel firmy Yara Poland przedstawił informacje dotyczące stosowania polifosforanów w uprawach pod osłonami, informując że są one wydajnym źródłem fosforu dla roślin. Związki te wpływają pozytywnie na rozwój systemu korzeniowego i kondycję roślin oraz przyczyniają się do osiągnięcia większego ilościowo i lepszego jakościowo plonu. Prelegent prezentował także produkt Antibloc™ Mineral, będącym roztworem skoncentrowanych fosforanów przeznaczonym do utrzymania czystości systemów nawodnieniowych oraz do odżywiana roślin.

Maria Lis z firmy Koppert mówiła o działaniach przedsiębiorstwa oraz scharakteryzowała oddział firmy w Polsce. Jak podkreśliła prelegentka, w ostatnim czasie firma wprowadziła wiele zmian oraz udoskonaleń produktów (np. nowe ule Natupol, rejestracja produktu Trianum jako środka ochrony roślin).

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

 Więcej informacji na temat tego  spotkania  w „Haśle Ogrodniczym”

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl