O rozsadzie cebuli w Amplusie

Od kilku sezonów trwa wdrażanie technologii produkcji cebuli z rozsady. Głównym powodem zainteresowania producentów takim produktem jest wczesność zbioru. 4 grudnia w siedzibie firmy Amplus w Prandocinie-Iły (woj. małopolskie) odbyło się spotkanie poświęcone tej tematyce, którego organizatorem była firma Amplus, przy współudziale firm Agro-Ekspert, Enza Zaden oraz Takii Seeds. Firma Agro-Ekspert w Polsce jest dystrybutorem rozsad m.in. cebuli produkowanej przez hiszpańska firmę Southern Vegetable Plants (Baby Plant). [caption id="attachment_16284" align="alignnone" width="696"] Spotkanie plantatorów wczesnej cebuli w siedzibie firmy Amplus[/caption] Rozsada cebuli z Hiszpanii może być dostarczona do kraju już pod koniec marca. Nasiona cebuli wysiewane są do palet rozsadowych; pojedyncze nasiona w komórce. W trakcie produkcji rozsady szczypior jest dwu- lub trzykrotnie podcinany, a rośliny są zabezpieczane przed infekcjami grzybowymi. [caption id="attachment_16285" align="alignnone" width="600"] Rozsada cebuli wyprodukowana w Hiszpanii[/caption] [caption id="attachment_16287" align="alignnone" width="696"] Rozsada cebuli dostarczana jest w kartonowych opakowaniach[/caption] W mijającym sezonie odbyły się próby takiej technologii. W jednym z gospodarstw w Rzepiszynie k. Kruszwicy 10 kwietnia posadzono rozsadę z odmiany Takstar F1 z hodowli firmy Takii Seeds. Po upływie dwóch miesięcy cebula osiągnęła nawet powyżej 8 cm średnicy. [caption id="attachment_16298" align="alignnone" width="696"] Cebula sadzona z rozsady 10 kwietnia, w czerwcu osiągała średnicę 8,5 cm.[/caption] Do najwcześniejszych nasadzeń godne uwagi są cebule odmiany Takstar F1 i Bonus F1 z oferty firmy Takii Seeds, której w Polsce dystrybutorem jest firma Enza Zaden. Odmiana Takstar F1 tworzy mocny, wysoki szczypior, o bardzo dobrym wyrównaniu. Rośliny tworzą kuliste cebule o żółtobrązowej łusce i cienkiej szyjce. Przeważająca większość cebul o średnicy 50-70 mm. Odmiana Bonus F1 charakteryzuje się wczesnością, bardzo dobrym wyrównaniem roślin i wysokim plonem handlowym. Rośliny tworzą kuliste cebule, o jasnosłomkowej barwie i wysokiej zawartości suchej masy. Fot. G. Bartmiński, A. Andrzejewska AW

Od kilku sezonów trwa wdrażanie technologii produkcji cebuli z rozsady. Głównym powodem zainteresowania producentów takim produktem jest wczesność zbioru. 4 grudnia w siedzibie firmy Amplus w Prandocinie-Iły (woj. małopolskie) odbyło się spotkanie poświęcone tej tematyce, którego organizatorem była firma Amplus, przy współudziale firm Agro-Ekspert, Enza Zaden oraz Takii Seeds.

Firma Agro-Ekspert w Polsce jest dystrybutorem rozsad m.in. cebuli produkowanej przez hiszpańska firmę Southern Vegetable Plants (Baby Plant).

Spotkanie plantatorów wczesnej cebuli w siedzibie firmy Amplus

Rozsada cebuli z Hiszpanii może być dostarczona do kraju już pod koniec marca. Nasiona cebuli wysiewane są do palet rozsadowych; pojedyncze nasiona w komórce. W trakcie produkcji rozsady szczypior jest dwu- lub trzykrotnie podcinany, a rośliny są zabezpieczane przed infekcjami grzybowymi.

Rozsada cebuli wyprodukowana w Hiszpanii
Rozsada cebuli dostarczana jest w kartonowych opakowaniach

W mijającym sezonie odbyły się próby takiej technologii. W jednym z gospodarstw w Rzepiszynie k. Kruszwicy 10 kwietnia posadzono rozsadę z odmiany Takstar F1 z hodowli firmy Takii Seeds. Po upływie dwóch miesięcy cebula osiągnęła nawet powyżej 8 cm średnicy.

Cebula sadzona z rozsady 10 kwietnia, w czerwcu osiągała średnicę 8,5 cm.

Do najwcześniejszych nasadzeń godne uwagi są cebule odmiany Takstar F1 i Bonus F1 z oferty firmy Takii Seeds, której w Polsce dystrybutorem jest firma Enza Zaden.

Odmiana Takstar F1 tworzy mocny, wysoki szczypior, o bardzo dobrym wyrównaniu. Rośliny tworzą kuliste cebule o żółtobrązowej łusce i cienkiej szyjce. Przeważająca większość cebul o średnicy 50-70 mm.

Odmiana Bonus F1 charakteryzuje się wczesnością, bardzo dobrym wyrównaniem roślin i wysokim plonem handlowym. Rośliny tworzą kuliste cebule, o jasnosłomkowej barwie i wysokiej zawartości suchej masy.

Fot. G. Bartmiński, A. Andrzejewska

AW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności