• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościPo ziemniaczaną wiedzę do Żelaznej

Po ziemniaczaną wiedzę do Żelaznej

Firma Bayer oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny SGGW w Żelaznej zapraszają na jubileuszowy XV Dzień Ziemniaka. Spotkania w Żelaznej tradycyjnie już są okazją do wzmacniania potencjału branży polskiego ziemniaka. Organizatorzy zadbali, aby tegoroczny program imprezy umożliwił osiągnięcie wymiernych efektów ekonomicznych w produkcji tego gatunku. Zaproszeni goście, m.in. z Holandii przedstawią nowości z technologii produkcji bulw zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i dla przetwórstwa.

– 7 lipca firma Bayer organizuje jubileuszowy XV Dzień Ziemniaka. Gdzie będzie tegoroczna edycja tego wydarzenia? Czym podyktowany był wybór lokalizacji?
Radosław Suchorzewski: Tegoroczna jubileuszowa XV edycja Dnia Ziemniaka odbędzie się na terenie oraz plantacji produkcyjnej RZD SGGW w Żelaznej. To już kolejny Dzień Ziemniaka organizowany przez firmę Bayer w tym gospodarstwie. RZD Żelazna jest gospodarstwem, gdzie ziemniak jest główną uprawą, zajmującą w 2017 r. aż 460 ha, a sama produkcja prowadzona jest na najwyższym poziomie technologicznym. Dodam, iż ziemie w tym gospodarstwie nie należą do najlepszych, dlatego też pełen podziw i szacunek dla dyrektora Edwarda Pawlika za jego umiejętny dobór strategii produkcji bulw różnych pod względem wymagań odmian ziemniaka.

– Spotkanie będzie w formie wystawy czy w formie warsztatowej?
– Tegoroczne spotkanie daje możliwość firmom z branży ziemniaczanej zaprezentowania swoich produktów, np. maszyn, nawozów, materiału nasiennego, właśnie w formie wystawy. Pozwoli to producentom ziemniaka zapoznać zapoznać się z najnowszą ofertą środków produkcji rekomendowaną do wytwarzania bulw. Chcemy też położyć duży nacisk na część praktyczną. Stworzymy okazję wzięcia udziału w szkoleniu – pokazie dotyczącym prawidłowego i nowoczesnego zaprawiania sadzeniaków. Będziemy chcieli pokazać zaprawiarkę wykonaną w technologii ULV (Ultra Light Volume) pozwalającą na dokładne pokrycie powierzchni bulw przy użyciu bardzo małej ilości cieczy roboczej.

Eksperci z dziedziny ochrony oraz żywienia roślin będą do dyspozycji zainteresowanych osób na plantacji pokazowej, która w tym roku przygotowana jest na 15 ha. Będzie to miejsce, gdzie będzie można brać czynny udział w dyskusjach i zdobyć najnowsze informacje choćby z zakresu presji i zwalczania szkodników oraz chorób w tym trudnym sezonie wegetacyjnym – w wielu częściach kraju zakładanie plantacji opóźniło się, w niektórych rejonach wschody ze względu na niekorzystną pogodę znacznie się wydłużyły.

– Będą w niej uczestniczyły firmy hodowlano-nasienne, dystrybucyjne, oferujące maszyny i sprzęt przydatny do produkcji i konfekcjonowania bulw?
– Dni Ziemniaka organizowane przez firmę Bayer oraz RZD Żelazna, to miejsce spotkań profesjonalistów z profesjonalistami. Dlatego też firmy z tej branży prezentować będą swoje kompleksowe rozwiązania począwszy od przygotowania pola, dobór odmian, poprzez nawożenie, ochronę roślin, zbiór i przechowywanie bulw, a skończywszy na przygotowaniu finalnego produktu do handlu. Można powiedzieć takie ziemniaczane od A do Z – czy ziemniaczany alfabet.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

– W minionych edycjach duży nacisk kładli Państwo na prezentację rozwiązań ochrony roślin ziemniaka. Czy w tym roku będzie podobnie? Czy nadal jest to zagadnienie, które stwarza problemy producentom? Z jakimi chorobami w ostatnich latach jest dość duży kłopot? Czy niezmiennie zaraza „zabiera” najwięcej plonu?
– Firma Bayer dostarcza kompleksowych rozwiązań w ochronie roślin, i tak jest również w przypadku ziemniaka. W naszym portfolio mamy szeroką gamę produktów: zapraw, herbicydów, insektycydów oraz fungicydy. Daje nam to możliwość kreowania bardzo konkretnych rozwiązań i programów ochrony. Bardzo duży nacisk kładziemy na zdrowotność roślin od samego początku, tj. zaprawianie sadzeniaków, to daje roślinom dobry i „zdrowy” start. Zaraza zimniaka nadal pozostaje największym problemem w ochronie. Ale ostatnie lata pokazały również, że alternarioza ziemniaka stała się sporym wyzwaniem. Ważne, aby właściwie zdiagnozować chorobę i zastosować odpowiedni preparat. O takich problemach będziemy mówić w Żelaznej, będziemy dzielić się naszą wiedzą z Państwem.

– Co będzie ochroniarskim tematem przewodnim jubileuszowej edycji Dnia Ziemniaka w Żelaznej. Którym produktom firmy Bayer będzie poświęcone dużo uwagi?
– Nadal największym problemem w produkcji ziemniaka jest zaraza ziemniaczana, choroba, która cały czas się zmienia, ewoluuje, wytwarza nowe genotypy. Aby ochrona przed zarazą była skuteczna należy poznać zasady stosowania środków ochrony roślin – właściwego doboru do warunków, odpowiedniego czasu stosowania czy ich rotacji. Mówię to w kontekście naszego topowego fungicydu, jakim jest Infinito 687,5 SC, którego wysoka skuteczność w zwalczaniu najgroźniejszych genotypów zarazy ziemniaka notowana jest od lat, a jego niezawodność i uznanie rolników pozwala mu na plasowanie się w ścisłej czołówce fungicydów ziemniaczanych.

Mało docenianym elementem w produkcji ziemniaka jest zaprawianie sadzeniaków. W tym temacie, jak już wcześniej wspomniałem podzielimy się wiedzą podczas praktycznych warsztatów, pokazujących jak prawidłowo powinno się stosować zaprawy, m.in. Prestige Forte 370 FS oraz Monceren Pro 258 FS.

Oprócz tego na plantacji pokazowej nasi goście będą mieli okazję ocenić działanie herbicydów m.in. Plateen 41,5 WG, Sencor Liquid 600 SC, insektycydów Proteus 110 OD, Decis Mega 50 EW, a także całościowych kompleksowych programów ochrony.

– Dzień Ziemniaka firmy Bayer to spotkanie podczas którego profesjonalni producenci w latach ubiegłych często korzystali z porad specjalistów. Czy w tegorocznej edycji przewidziane są wykłady ekspertów, naukowców? Może zdradzi Pan kto podzieli się swoją wiedzą z producentami?
– Również w tym roku dużym wsparciem i pomocą dla nas jako organizatorów, ale głównie dla naszych gości, czyli plantatorów ziemniaka będzie kadra naukowa z SGGW, a także z IHAR-PIB w Radzikowie, Zakładu Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie. Myślę, że z dużą uwagą zostanie wysłuchany wykład gościa z Holandii, nt. sytuacji na rynku ziemniaka, a także jak Holendrzy chronią własne ziemniaki. Swoją wieloletnią praktyczną wiedzą zdobywaną na europejskich i polskich plantacjach ziemniaka podzieli się z nami również jeden z zaproszonych ekspertów.

– Pokazy pracy maszyn są planowane?
– Jeżeli będzie zainteresowanie techniką opryskiwania roślin opryskiwaczem z pomocniczym strumieniem powietrza lub nawadnianiem roślin można będzie przyjrzeć się także zabiegom wykonywanym tymi maszynami podczas spotkania.

– Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej od lat specjalizuje się w produkcji ziemniaka i wdraża nowinki technologiczne, ale także produkując ziemniaki na kilkuset hektarach współpracuje z wieloma firmami i kontrahentami. Spotkanie w Żelaznej daje zatem także możliwość wymiany informacji między osobami z różnych rejonów. Czy już wielu z nich zapowiedziało swoje uczestnictwo w jubileuszowym Dniu Ziemniaka?
– Jak wspomniałem wcześniej Żelazna to miejsce spotkań profesjonalistów z profesjonalistami. I tak będzie również podczas jubileuszowej XV edycji Dnia Ziemniaka. To miejsce jest pewną wykładnią jakości w produkcji ziemniaka i bardzo silnie kojarzone właśnie z ziemniakiem. Liczymy, że i w tym roku nasi stali bywalcy o nas nie zapomną, a ciekawy program, który prezentowany jest m.in. na łamach czasopisma „Warzywa” przyciągnie tych, którzy jeszcze nie mieli okazji być w Żelaznej. A zatem do zobaczenia 7 lipca!

– Dziękuję za rozmowę.
Marcin Bartczak
Fot.: D. Łabanowska-Bury, M. Bartczak

Zobacz również Program XV Dnia Ziemniaka Żelazna 2017

 

 

Marcin Bartczak
Marcin Bartczak
Absolwent Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Przyrodniczego (UP) w Poznaniu. Bezpośrednio po ukończeniu studiów magisterskich został słuchaczem studium doktoranckiego przy Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Poznaniu, gdzie w 2007 r. uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa. Obecnie jako redaktor naczelny ogólnopolskiego czasopisma pt. „Warzywa”, poruszającego w poszczególnych działach problematykę z zakresu ekonomii, uprawy, nowości odmianowych, ekologii, ochrony, a także niezmiernie istotną – dotyczącą mechanizacji upraw i przechowalnictwa, dba o przekaz Czytelnikom najnowszych wyników nauki i praktyki warzywniczej oraz sadowniczej. W pracy zawodowej ze szczególnym zaangażowaniem poświęca się analizom opłacalności produkcji ważnych gospodarczo gatunków warzyw.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl