PolecaneSuszarka do grzybów i warzyw – jak wybrać i dlaczego warto?

Suszarka do grzybów i warzyw – jak wybrać i dlaczego warto?

Suszarki do suszenia grzybów i owoców to bardzo przydatne urządzenia, które pozwalają przygotować zdrowe przekąski oraz wykonać przetwory na zimę. Aby wybrać najlepszy model dla siebie, trzeba wiedzieć, na jakie parametry zwrócić uwagę. Oto kilka cennych porad!

Suszarki do warzyw, owoców i grzybów – dlaczego warto?

Warto zainwestować w suszarki do grzybów i owoców, ponieważ pozwalają na przeprowadzenie naturalnej metody konserwacji żywności w domowym zaciszu. Dzięki nim można w łatwy sposób przygotować samodzielnie zdrowe i pozbawione konserwantów przekąski. Chipsy z jabłek, banana czy marchewki to doskonała alternatywa dla kalorycznych chrupek ze sklepu.

Proces suszenia pozwala zachować znaczną większość witamin i minerałów obecnych w świeżych produktach. Dzięki temu owocowe czy warzywne chipsy stają się wartościowymi elementami codziennej diety. Przekąski sprawdzą się podczas wieczornych seansów filmowych, do pracy lub szkoły.

Suszone warzywa, owoce i grzyby mają znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia niż te świeże. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem i aromatem przez wiele miesięcy, nawet poza sezonem. W suszarce da się przygotować także ciekawe ozdoby np. w postaci plasterków cytrusów, które wykorzystuje się w różnego rodzaju dekoracjach DIY.

Suszarki do owoców i warzyw pozwalają przetworzyć nadmiar sezonowych produktów z własnego ogrodu lub warzywniaka. To także bardzo ekologiczne rozwiązanie. Zamiast wyrzucać nadwyżki jedzenia, da się je wysuszyć i przechowywać na później, a to prowadzi do mniejszego marnotrawstwa żywności.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Dobre suszarki do owoców i grzybów – funkcje

Suszarki do suszenia grzybów i owoców muszą oferować użytkownikom regulację temperatury. Zakres powinien wynosić od około 30 do 70°C, ponieważ poszczególne produkty wymagają różnego stopnia ciepła, by prawidłowo przejść proces przetworzenia i zachować swoje właściwości.

Poza tym warto zwrócić uwagę na timer. Pozwala on na automatyczne wyłączanie urządzenia po określonym czasie. To wygodna opcja, dzięki której da się kontrolować suszenie bez potrzeby ręcznego nadzoru. Natomiast funkcja automatycznego wyłączania chroni sprzęt przed przegrzaniem i zapewnia bezpieczeństwo użytkowania.

Niektóre elektryczne suszarki do grzybów dysponują dotykowymi panelami sterowania, co nadaje im nowoczesnego wyglądu i poprawia komfort użytkowania. Produkty dzieli się zwykle na dwie grupy ze względu na moc działania – do 250 W i powyżej 250 W. Im bardziej intensywnie zamierza się korzystać ze sprzętu, tym na większą wydajność powinno się postawić.

Poza tym warto sprawdzić też, czy sitka w danej suszarce wolno myć w zmywarce. To szczególnie ważne dla osób, które nie przepadają za ręcznym czyszczeniem naczyń i urządzeń. Liczy się również opcja regulacji poziomu tac, bo dzięki niej można wysuszyć nawet większe kawałki owoców albo warzyw.

Małe czy duże suszarki do grzybów?

Wielkość suszarki do grzybów i owoców zależy od tego, ile sit znajduje się w jej wnętrzu i jaką mają one powierzchnię. Wybierając model dla siebie, warto wziąć pod uwagę nie tylko własne zapotrzebowanie, ale także wolną przestrzeń w kuchni. Spore sprzęty mogą zajmować wiele miejsca, więc w czasie, gdy się z nich nie korzysta (często w okresie zimowym), trzeba gdzieś przechowywać maszynę.

Małe suszarki, mimo że mieszczą mniej żywności, mogą okazać się praktyczniejsze dla właścicieli niewielkich kuchni lub osób, które nie mają spiżarni. Powinno się zatem dokładnie przemyśleć ten aspekt, zanim kupi się konkretny model.

Suszarki do grzybów – promocje

Ceny urządzeń różnią się między sobą ze względu na różne poziomy mocy, liczby tacek czy dodatkowe funkcje, a nawet design. Tanie suszarki do owoców nierzadko są w promocji. Należałoby zapoznać się z modelami w atrakcyjnych cenach, a być może uda się znaleźć wśród nich sprzęt o wymarzonych parametrach.

Suszarka do owoców i grzybów to urządzenie, które zdecydowanie warto umieścić w swojej kuchni. Nie trzeba mieć własnego ogrodu czy samodzielnie zbierać grzybów, by w pełni korzystać z udogodnień sprzętu. Żywność zakupiona w warzywniaku również świetnie sprawdzi się do sporządzania domowych przekąsek w zdrowej wersji.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl