yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

teagro warzywa ochrona

Baner Bayer Propulse
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
PolecaneUprawa ogórka w pigułce - temperatura, światło, prowadzenie, podlewanie

Uprawa ogórka w pigułce – temperatura, światło, prowadzenie, podlewanie

Podczas spotkania zorganizowanego w październiku ub.r. w Pleszewie przez firmy Monsanto, Lidia Horti-Logistic i Koppert, Paweł Skrzynecki, reprezentujący to pierwsze przedsiębiorstwo, przekazał podstawowe informacje dotyczące uprawy ogórków pod osłonami.

Temperatura

Ogórek ma wysokie wymagania w stosunku do temperatury – zarówno powietrza, jak i podłoża. Optymalna temperatura powietrza w poszczególnych fazach uprawy wynosi: l od wysiewu do wschodów – 24–25°C w dzień i 18–20°C nocą; l w okresie produkcji rozsady, analogicznie, 22–25°C i 18–22°C; l po posadzeniu na miejsce stałe – 25–30°C i 20–25°C. Dobowe wahania temperatury nie powinny przekraczać 6–8°C, większe powodują bowiem zrzucanie zawiązków owoców.

Światło

Rośliny ogórka do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagają dobrego nasłonecznienia. Optymalne zagęszczenie, umożliwiające dostarczenie jak największej ilości światła, we wczesnych nasadzeniach wynosi 1,2–1,6 rośliny/m2, a w późniejszych – 2,0–2,5 szt./m2. W uprawie z wczesnych terminów sadzenia, przypadających na miesiące z deficytem światła, rośliny powoli produkują asymilaty, co wydłuża czas potrzebny na rozbudowę systemu korzeniowego. Aby ułatwić roślinom zbudowanie mocnego systemu korzeniowego, należy usuwać pędy boczne oraz pierwsze zawiązki.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

– W zależności od sposobu uprawy i odmiany, powinno się usuwać nawet 6–12 pierwszych zawiązków. Przyjmuje się, że na 1 liść powinien przypadać 1 owoc, dlatego zaleca się także usuwanie zawiązków pomiędzy niedorośniętymi owocami. Zwiększenie zagęszczenia oraz liczby zawiązków może obniżyć plon – mówił P. Skrzynecki.

Prowadzenie roślin

W uprawie ogórka pod osłonami najbardziej popularne są trzy metody prowadzenia roślin: z opuszczaniem, metodą tzw. wysokiego drutu oraz „na parasol”. Pierwszy sposób jest rekomendowany zwłaszcza w uprawach z bardzo wczesnych terminów sadzenia. Polega na prowadzeniu roślin na jeden pęd (z usunięciem wszystkich pędów bocznych) i opuszczaniu roślin w miarę ich wzrostu i zbiorów owoców. W metodzie tej zaleca się usunięcie pierwszych 9 zawiązków, a przy pochmurnej pogodzie nawet 12. Zastosowanie tego systemu prowadzenia roślin wpływa na stabilne plonowanie i uzyskiwanie owoców wysokiej jakości. Metoda wysokiego drutu jest podobna do tej z opuszczeniem roślin, jednak rośliny prowadzi się wzdłuż drutu, a dopiero potem opuszcza. Z kolei w metodzie „na parasol” rośliny prowadzi się na jeden pęd do wysokości drutu, a następnie wyprowadza się 2–3 pędy boczne, które są opuszczane do 1/3 wysokości roślin. Wadą tej ostatniej metody jest ograniczanie dostępu światła do roślin przez dodatkowe pędy.

Podlewanie

Woda używana do podlewania powinna mieć temperaturę około 20°C. Rośliny są wrażliwe na niską wilgotność podłoża. Mają płytki system korzeniowy, a duża powierzchnia liści wpływa na intensywną transpirację, zwłaszcza w słoneczne dni. Po posadzeniu rozsady wilgotność podłoża powinna wynosić około 50%, na początku kwitnienia należy ją zwiększyć do 60–70%, a w pełni owocowania – do 85%. Przed sadzeniem roślin maty z wełny mineralnej należy nasączyć pożywką o pH 5,3 i EC 2,2–2,5 mS/cm, i pozostawić, aż ogrzeją się do temperatury około 24°C. W pierwszym okresie po posadzeniu rozsady, do czasu wykształcenia dobrego systemu korzeniowego, roślin nie powinno się zbytnio zalewać.

W dni pochmurne, gdy dawka dostarczonej pożywki, w przeliczeniu na roślinę, jest mniejsza, należy nieco zwiększyć koncentrację składników pokarmowych (EC), a w dni słoneczne – zmniejszyć. Na początku sezonu wystarczy stosować fertygację co 2–3 godziny, a w okresie intensywnego owocowania i słonecznej pogody – nawet co 45–60 minut. Latem podczas upałów maksymalne zużycie wody dochodzi do 3,5–3,8 litra na jedną roślinę w ciągu doby.

Anna Maciejuk

Fragment artykułu opublikowanego w numerze 1/2017 “Hasła Ogrodniczego”.

Zobacz również: Uprawa ogórka w pigułce – nawożenie

Anna Maciejuk
Anna Maciejuk
Absolwentka wydziału ogrodniczego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 2003 roku pracowała na stanowisku redaktora w wydawnictwie ogrodniczym, od 2007 roku – w firmie Plantpress Sp. z o.o. Aktualnie jest redaktorem prowadzącym działu warzywniczego w „Haśle Ogrodniczym”.
agrosimex prolectus fungicyd

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl