Czy cebula z tegorocznych zbiorów będzie się dobrze przechowywała? Biorąc pod uwagę przebieg warunków klimatycznych, które zakłóciły wzrost i rozwój roślin oraz ich dojrzewanie, trwałość przechowalnicza cebuli niestety będzie znacznie gorsza – prognozuje prof. dr hab. Franciszek Adamicki.
Ostatni sezon wegetacyjny nie był najlepszy dla uprawy cebuli. Bardzo wysoka temperatura powietrza utrzymująca się na początku okresu wegetacji (maj-czerwiec), przy niewielkich opadach deszczu, doprowadziły do przesuszenia gleby i jednocześnie zahamowania wzrostu cebuli. W pierwszym okresie cebula do wytworzenia dużej masy liści wymaga nieco niższej temperatury i optymalnej wilgotności gleby. Umożliwia to nagromadzenie w liściach dużych zapasów substancji odżywczych, które następnie zostaną wykorzystanie do rozwoju i tworzenia główek cebuli.
Słaby rozwój szczypioru spowodowany trudnymi warunkami jest przyczyną niskich plonów i małych cebul. W bieżącym sezonie panujące warunki klimatyczne w okresie lipiec-sierpień, wysoka temperatura powietrza, brak opadów deszczu lub niewielkie i lokalnie występujące ekstremalne zjawiska – burze i nawałnice połączone z silnym wiatrem, nie sprzyjały rozwojowi, tworzeniu i dojrzewaniu cebul.
Następowały uszkodzenia mechaniczne szczypioru, podmoknięcie plantacji, poparzenie łusek mięsistych wskutek intensywnego nasłonecznienia, co hamowało wzrost i rozwój cebul, przyspieszało ich dojrzewanie oraz przyczyniło się do silnego porażenia na wielu plantacjach przez bakteriozy.
Więcej szczegółów na ten temat opublikujemy w najbliższym wydaniu miesięcznika „Warzywa” (10-11/2018). Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym www.plantpress.pl
Aleksandra Andrzejewska, redaktor naczelna miesięcznika “Warzywa”
Tekst: F. Adamicki
Fot. A. Andrzejewska