Polski seler vs holenderski. Jakie ceny?

Powierzchnia uprawy selera z roku na rok rośnie w Holandii. W 2016 z 1500 ha zwiększyła się do 1700 ha. Szacuje się, że w 2017 r. powierzchnia przeznaczona pod uprawę tego warzywa osiągnęła 1900 ha.  

Aktualna cena selera w Holandii na świeżym rynku to 0,08-0,10 euro/kg. Jednak problem jest z rozmiarem i jakością – te zbyt duże trafiają do przetwórstwa i uzyskują jeszcze niższe ceny, co odbija się negatywnie na producentach. Co roku spadek temperatury zimą zawsze podnosił cenę selera, jednak dotychczas nie zaobserwowano tego w Holandii. 

Holendrzy z zaniepokojeniem przyglądają się także sytuacji na polskim rynku (jesteśmy największym producentem tego warzywa na świecie). Pod koniec 2017 r. zakłady przetwórcze w Polsce płaciły za seler obrany 0,90 zł/kg. Producenci w połowie grudnia dostawali od 1,10-1,20 zł/kg do 1,40 zł/kg (dane KRIR). W tym czasie na rynkach hurtowych sprzedawano seler w cenie od 1,50-2,00 zł/kg (Bronisze) do 2,40-3,00 zł/kg (Poznań).

W drugim tygodniu 2018 r. producenci selera w Polsce w sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa oferują to warzywo średnio w cenie 1,00-1,20 zł/kg na rynek świeży oraz 0,50-0,60 zł/kg do przetwórstwa (IGRiT).

Jak oceniają przedstawiciele Holenderskiego Stowarzyszenia Producentów Selera – ich powodzenie zależy w 95 proc. od sytuacji w Polsce, a także w innych krajach centralnej i wschodniej Europy, jak Niemcy, Czechy, Rumunia i Węgry.
 
Źródło: freshplaza, KRIR, IGRiT, 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności