Pomidor dla przemysłu: Astrachań będzie liderem?

Plantacja pomidorów na Lubelszczyźnie 12 sierpnia

Zbiorcze dane na temat rosyjskiej produkcji pasty pomidorowej i innych produktów pochodzących z przetwórstwa pomidorów nie są jednoznaczne. Wiadomo na pewno, że import jest co najmniej dwukrotnie większy od własnej produkcji oraz to, że są w Federacji Rosyjskiej obszary, gdzie może ona być duża i dobrej jakości. Zdaniem Rosjan – oczywiście najlepsza na świecie.

W 2016 roku opublikowany został raport “Analiza rynku pasty pomidorowej i puree w Rosji” (Business Stat). Zdaniem jego autorów produkcja ta wzrosła w latach 2011-15 z 32 tys. ton do 52,3 tys. ton, a import spadł ze 155,5 tys. ton do 145,9 tys. ton. Zastrzegają się oni przy tym, że często za rodzimą bierze się do szacunków produkcję tylko w Rosji konfekcjonowaną – przekładaną z beczek do słoików. 
 
Wysiłkom w dociekaniach statystyków towarzyszą jednak i te zmierzające do rzeczywistej budowy czy też rozbudowy bazy przetwórczej pomidorów. Władze administracyjne oraz gospodarcze obwodu astrachańskiego są przekonane, że dysponują jednymi z najlepszych w świecie warunkami naturalnymi do polowej produkcji pomidorów dla przemysłu. Na stepowych równinach dolnego biegu Wołgi panuje suchy klimat (wilgotnośc względna powietrza wynosi około 15%), temperatura latem przekracza 40 stopni Celsjusza, słońce świeci praktycznie cały sezon wegetacyny – pomidory mają dużo suchej masy (wysoki wskaźnik Brixa), nie chorują i łatwo je zebrać maszynowo.
 
W 2015 roku sformułowano tam plan rozwoju pomidorowej bazy surowcowej mającej produkować (na początek) około 50 tys. ton pasty pomidorowej, a potem i dwa razy więcej. Region miałby więc dostarczać jej tyle, ile teraz produkuje się w całym kraju. W dwa lata osiągnięto produkcję na poziomie 55 tys. ton. Z komunikatów pochodzących z jesieni ubiegłego roku można domniemywać, że dalsze wzrosty będą możliwe, jeśli szybko powstaną nowe plantacje pomidorów. 
 
W ubiegłym roku w obwodzie astrachańskim zebrano około 200 tys. ton pomidorów dla przetwórstwa – dla porównania jest to mniej więcej tyle, ile zbiera się w całej Polsce (w 2016 r. zebraliśmy ponad 200 tys. ton, w roku ubiegłym – 175 tys. ton). Jednak do europejskiej stolicy pomidora Astrachaniowi jeszcze droga daleka – lider kontynentu, Włochy, produkuje ich rocznie ponad 5 mln ton.
 
za: WPTC, BusinessStat, volpromex.ru

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności