Czym wyróżnia się innowacyjny nawóz mikrobiologiczny Biosimex Pantoea Care?
W dniu 17 maja br. w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach odbyła się konferencja prasowa poświęcona wprowadzeniu na rynek innowacyjnego nawozowego produktu mikrobiologicznego dla branży ogrodniczej – Biosimex Pantoea Care. Jest to efekt 5-letniego projektu o akronimie BioSafeFood, którego liderem był Instytut Ogrodnictwa – PIB, a głównym partnerem – firma Intermag Sp. z o.o., natomiast dystrybutorem produktu Pantoea Care jest firma Agrosimex Sp. z o.o.
W trakcie realizacji projektu, spośród ponad 2700 wyizolowanych z powierzchni roślin i gleby szczepów bakteryjnych wyselekcjonowano dwa wyjątkowe z rodzaju Pantoea: Pantoea Agglomerans T16/8 oraz Pantoea Allii T14/15. Posiadają one cechy pozwalające na skuteczne wspieranie wzrostu roślin, a także wpływają korzystnie na ich zdrowotność, rozwój, plonowanie oraz trwałość pozbiorczą owoców. Jak informowali przedstawiciele firm, przy jego stosowaniu możliwa będzie redukcja chemicznych zabiegów ochrony roślin oraz produkcja owoców i warzyw bez pozostałości szkodliwych substancji. Bakterie Pantoea zdolne są bowiem do wytwarzania aktywnych metabolitów zwiększających naturalną odporność roślin, wpływających na lepszą zdrowotność, rozwój, plonowanie oraz trwałość pozbiorczą owoców. Cechuje je zdolność do szybkiej kolonizacji nadziemnych części roślin, tworząc naturalną barierę ograniczającą szkodliwość patogenów.
Do zalet nawozowego produktu mikrobiologicznego Pantoea Care można zaliczyć: brak okresu karencji i prewencji, brak pozostałości środków ochrony roślin, brak ryzyka pojawienia się odporności patogenów na działanie preparatu, wielokierunkowy mechanizm działania oraz możliwość stosowania w rolnictwie konwencjonalnym oraz ekologicznym. A to przekłada się wprost na korzyści wynikające ze stosowania produktu. Jak informowano podczas konferencji, badania wykazały iż zawarte w Pantoea Care bakterie ograniczają presje chorób w uprawach sadowniczych, takich jak m.in. brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szara pleśń, antraknoza, czy zaraza ogniowa. W uprawach warzywniczych z kolei – alternarioza, mączniak prawdziwy, czy czerń krzyżowych.