yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

voliam kapusta basf ochrona eko

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościCeny cebuli żółtej sięgają 1 euro

Ceny cebuli żółtej sięgają 1 euro

Obserwuje się zmożone zapotrzebowanie na cebulę na rynkach hurtowych. Eksperci szacują, że na przełomie marca i kwietnia możemy spodziewać się gwałtownego wzrostu cen warzywa. W Europie Zachodniej ceny cebuli żółtej sięgają euro. 

Zdaniem ekspertów popyt na cebulę wkrótce gwałtownie wzrośnie. Na rynku jest już importowana cebula z Egiptu, ale te możliwości są również ograniczone. W Holandii cebula żółta pakowana do worków obecnie kosztuje 0,80-1 euro za kilogram (hurt), z kolei luzem – 450-480 euro/tonę (w zależności od kalibru i jakości).
Są przypuszczenia, że w przypadku krajowego towaru cena osiągnie pułap 4 zł/kg. Obecnie skalibrowane warzywa (40-60 mm) oscylują na poziomie od 2,80 do 3,40 zł/kg w zależności od rejonu i odbiorcy.
Na rynku hurtowym Bronisze za cebulę hurtownicy płacą 3,75-4,25 zł/kg. Cebula biała kosztuje 3,5-4,0 zł, zaś czerwona 2,5-3,5 zł/kg. 
Na Wielkopolskiej Giełdzie Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu ceny cebuli oscylują na poziomie 35-44 zł za worek 10-kilogramowy. Z kolei na rynku hurtowym “Zjazdowa” w Łodzi ceny cebuli wahają się od 45 do 50 zł pakowane w worku 15 kg.

Do końca obecnego sezonu możemy się spodziewać dobrych cen za cebulę, gdyż w Europe tego warzywa jest mało.

źródło: Fresh-market

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl