AktualnościCeny młodej kapusty 2024. Ile kosztuje główka na Broniszach?

Ceny młodej kapusty 2024. Ile kosztuje główka na Broniszach?

Przedstawiamy aktualne ceny młodej kapusty na rynku w Broniszach. Ile kosztuje główka?

Trudny sezon 2024

Aktualny sezon producenci zapamiętają na długo, ale niestety z negatywnej strony. Wczesna produkcja warzyw, w tym także kapusty, wiąże się bowiem z dużym nakładem pracy i wysokimi kosztami. Warto ponadto zauważyć, że towaru nie wystarczy wyprodukować. Trzeba jeszcze znaleźć odbiorcę, który będzie skłonny uczciwie zapłacić.

W aktualnym roku warunki pogodowe okazały się jednak nieco odmienne. Rozwój roślin został przyspieszony, a pierwsze zbiory w gospodarstwach odbyły już 16 kwietnia. Szkopuł w tym, że rynek był wówczas zalany towarem importowanym. Szczególnie widoczna była kapusta sprowadzana z Macedonii Północnej. Dostawy zagranicznego towaru były realizowane także w kolejnych tygodniach. Import zanikł dopiero w drugiej połowie maja.

Na tym się jednak nie kończy. W momencie, w którym dostawy polskiej kapusty w znaczącym stopniu wzrosły, nastąpiła zapaść. Towaru było bardzo dużo, a zainteresowanych kupców brakowało. Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach, ale także w innych regionach, producenci często nie mogli sprzedać kapusty w cenie rzędu 2,50 zł/szt.

Warto przy tym zauważyć, że wskazany poziom cenowy obowiązywał w drugiej połowie maja. Wówczas waga kapusty pozostawała zdecydowanie wyższa niż na początku sezonu. W pierwszych dniach zbiorów plantatorzy często oferowali towar o wadze od 0,70-0,80 kg. Tymczasem, waga pojedynczych główek miesiąc później dochodziła nawet do 2,00 kg.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Ile aktualnie kosztuje młoda kapusta?

Stawki pozostają na ten moment na niemal niezmiennym poziomie. Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach cena młodej kapusty w dniu 05.06.2024 oscyluje w granicach 2,50-3,00 zł/szt. Zainteresowanie wciąż pozostaje jednak niewystarczające. To niezwykle trudna dla producentów sytuacja. Kapusty nie można bowiem przetrzymywać w nieskończoność. Przerośnięte główki tracą jakość i pękają, przez co nie nadają się do sprzedaży na świeżym rynku. Jedyną opcją pozostaje wówczas przetwórstwo.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]