765×100 – UPL – XenTari-DiPel

Ceny warzyw na “Broniszach” – 12-18 lipca

Druga połowa lipca, a to oznacza, że na rynku hurtowym przeważają warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Niestety ceny niektórych warzyw są wciąż bardzo wysokie (np. pietruszka, seler). “Nieśmiałe” spadki cen występują wśród niektórych gatunków np. marchew, cebula, burak ćwikłowy.

Rynek Warzyw :

  • Ceny warzyw kapustnych są nadal wysokie i wynoszą 4-5,5 zł/szt za główkę kapusty białej i różę kalafiora
  • Wysoka cena fasolki szparagowej – 12-14 zł/kg
  • Powolne spadki cen papryki krajowej czerwonej 6-8 zł/kg
  • Znaczące obniżka cen marchwi krajowej „obciętej,  czyli tegorocznej 1,2-1,6 zł/kg
  • Bardzo droga jak na tę porę roku sałata masłowa 3-3,75 zł/szt
  • Wzrost cen na ziemniaki krajowe – odmiana Irga z 2 do 2,33 zł/kg
  • Selery i pietruszka z tegorocznych zbiorów zdrożała do 15-16 zł/kg za pietruszkę i 6-7 zł/kg za selera
  • Wciąż wysokie ceny na szpinak 10 zł/kg, koperek 3 zł/pęczek i rzodkiewkę 2,5 zł/pęczek

Porównanie cen (zł) warzyw i owoców w 29 tygodniu roku 2018 i 2019:

  • warzywa 2018 2019
    burak ćwikłowy 0,9 1,53
    cukinia 2,2 4,4
    fasolka szparagowa 5,5 13
    kalafior 4,2 4,6
    kapusta biała szt. 3,8 4,4
    koperek pęczek 1,75 3
    marchew 1,5 3
    ogórek gruntowy 2,8 3,7
    ogórek szklarniowy 1,5 4,4
    papryka czerwona 5,5 8
    pietruszka 11,5 15
    pomidor malinowy 3 6
    rzodkiewka 1 2,5
    sałata masłowa 2 3,3
    cebula 1,1 2,1

Źródło:WR-SRH

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności