Druga połowa lipca, a to oznacza, że na rynku hurtowym przeważają warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Niestety ceny niektórych warzyw są wciąż bardzo wysokie (np. pietruszka, seler). “Nieśmiałe” spadki cen występują wśród niektórych gatunków np. marchew, cebula, burak ćwikłowy.
Rynek Warzyw :
- Ceny warzyw kapustnych są nadal wysokie i wynoszą 4-5,5 zł/szt za główkę kapusty białej i różę kalafiora
- Wysoka cena fasolki szparagowej – 12-14 zł/kg
- Powolne spadki cen papryki krajowej czerwonej 6-8 zł/kg
- Znaczące obniżka cen marchwi krajowej „obciętej, czyli tegorocznej 1,2-1,6 zł/kg
- Bardzo droga jak na tę porę roku sałata masłowa 3-3,75 zł/szt
- Wzrost cen na ziemniaki krajowe – odmiana Irga z 2 do 2,33 zł/kg
- Selery i pietruszka z tegorocznych zbiorów zdrożała do 15-16 zł/kg za pietruszkę i 6-7 zł/kg za selera
- Wciąż wysokie ceny na szpinak 10 zł/kg, koperek 3 zł/pęczek i rzodkiewkę 2,5 zł/pęczek
Porównanie cen (zł) warzyw i owoców w 29 tygodniu roku 2018 i 2019:
-
warzywa 2018 2019 burak ćwikłowy 0,9 1,53 cukinia 2,2 4,4 fasolka szparagowa 5,5 13 kalafior 4,2 4,6 kapusta biała szt. 3,8 4,4 koperek pęczek 1,75 3 marchew 1,5 3 ogórek gruntowy 2,8 3,7 ogórek szklarniowy 1,5 4,4 papryka czerwona 5,5 8 pietruszka 11,5 15 pomidor malinowy 3 6 rzodkiewka 1 2,5 sałata masłowa 2 3,3 cebula 1,1 2,1
Źródło:WR-SRH