Eksport polskich warzyw, biorąc pod uwagę okres od stycznia do października 2024 roku, zwiększył się o 4%. Wśród wszystkich gatunków wyróżnia się kapusta, której sprzedano o 21% więcej, głównie dzięki Rumunii.
Eksport polskich warzyw w górę. Jakie gatunki królują?
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, polski eksport warzyw (CN07) w okresie od lipca do października 2024 roku zwiększył się o ponad 4% r/r. Zjawisko to dostrzegli specjaliści Departamentu Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego, którzy przedstawili sytuację na wybranych rynkach rolnych.
Eksport kapusty, mimo mniejszej podaży w kraju, wzrósł o 21% r/r, głównie dzięki większej sprzedaży do Rumunii. Rumunia zwiększyła także zakupy ziemniaków. Warto też odnotować, jak podkreślają w raporcie eksperci PKO Banku Polskiego, wzrost eksportu warzyw strączkowych, szczególnie do Holandii i Belgii. Eksport mrożonych warzyw wzrósł z kolei o 2,3% r/r, przy zwiększonych wysyłkach do Wielkiej Brytanii, ale spadkach do Belgii i USA.
Kto eksportuje najwięcej mrożonych warzyw?
Chiny, jak zaznacza Departament Analiz Ekonomicznych, wzmocniły swoją pozycję jako największy eksporter mrożonych warzyw na świecie. Według danych S&P Global, w 1-3 kwartale 2024 roku chiński eksport mrożonek warzywnych po raz pierwszy w historii przekroczył 1 mln ton (+11% r/r). Zwiększono wysyłki do krajów Ameryki Północnej, takich jak USA i Kanada. USA są drugim, po Wielkiej Brytanii, odbiorcą mrożonych warzyw z UE-27.