Informowaliśmy ostatnio, jak silną pozycją może pochwalić się polski pomidor. Pod względem smaku konkurencja pozostaje za nim daleko w tyle. Ceny również są coraz lepsze, podobnie jak na innych rynkach w Europie. Jak kształtuje się sytuacja pomidorów zagranicą?
Część producentów w północno-zachodniej Europie zmaga się z wysokimi kosztami energii, a także chorobami pomidorów. Z tego powodu, wiele krajów, które dotychczas odnotowywały niskie ceny z powodu rosnącej konkurencji, cieszy się wysokimi stawkami za produkt.
Biorąc pod uwagę zeszły miesiąc, cena za kilogram pomidora w Europie kształtowała się na poziomie średnio 2,10 euro, co oznacza ceny większe w porównaniu do ostatnich 5 lat aż o 50%. Nie ma się co temu dziwić – koszty produkcji wymuszają zwiększone ceny.
We Włoszech i Holandii sytuacja jest dość sprzyjająca. Rolnicy z Włoch sprzedają swoje produkty po 2,20 euro, natomiast holenderscy producenci nawet po 3,43 euro. W przypadku Hiszpanii, ceny nie są tak zadowalające jak u poprzedników, jednak wciąż powyżej średniej z ostatnich 5 lat w tym kraju. Kilogram pomidorów kosztuje tam 1,83 euro.
Pozostałe kraje również wykazują wyższe, niż w ubiegłych latach, ceny. Czy to Belgia, w której stawki za pomidory są znacznie wyższe i przekraczają próg 2,5 euro zbliżając się niemal do 3 euro. Czy Niemcy, gdzie także widzimy sporą różnicę.
Jednak nie zapominajmy, że dobre ceny to tylko jedna strona medalu.
W tym wszystkim należy mieć na uwadze dalej toczącą się wojnę na Ukrainie. Jej konsekwencje dość mocno wpływają na sektor rolniczy na europejskich rynkach, w szczególności w Polsce. Ceny energii, gazu, paliw czy nawozów – wszystko ma odbicie w zwiększonych kosztach produkcji. Liczymy jednak, że cena za nasze plony będzie stale rosnąć i pozwoli zrekompensować poniesione koszty, nie tylko w przypadku pomidorów.
Pozostaje pytanie, ile mogą jeszcze wzrosnąć, by nie stracić zainteresowania konsumentów…
Źródło: agf.nl