Sezon nie należy do łatwych z uwagi na upały i suszę. Kilka dni temu na rynku zabrakło kapusty, a ceny skierowały się w górę. Młoda kapusta głowiasta powoli zaczyna dojeżdżać i zarazem tanieć, ale kapusta pekińska wciąż sprzedawana jest nieco drożej. Jak aktualnie przedstawiają się ceny kapusty na Broniszach?
Aktualne ceny kapusty na Broniszach
Aktualne ceny młodej kapusty głowiastej, a także kapusty pekińskiej są nieco wyższe względem minionych tygodni, jednak warto podkreślić, że to chwilowy niedobór towaru. Wszystko rozpoczęło się po niedzielnym handlu, kiedy sprzedano większość warzyw. Niska podaż momentalnie przełożyła się na wzrost cen. Na jakim poziomie utrzymują się one w dniu 24.07.2024?
Chwilowy niedobór młodej kapusty na początku aktualnego tygodnia sprawił, że cena poszybowała do 6,00-7,00 zł/szt. Niewielu producentów zdołało jednak skorzystać z takowych stawek. Na placu pozostawali tylko nieliczni. Jak sytuacja przedstawia się dziś? Aktualnie ceny kapusty młodej zaczęły kierować się w dół i wynoszą 5,00 zł/szt. w hurcie.
Kapusta pekińska pozostaje na ten moment nieco droższa. Brak towaru wciąż jest odczuwalny. Warto jednak pamiętać, że sytuacja może ulec zmianie lada dzień. Aktualnie na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach stawki nie przekraczają 7,00 zł/kg. Najczęściej od producentów słyszy się ceny oscylujące w przedziale 5,00-6,00 zł/kg.
Warunki pogodowe utrapieniem rolników. Czemu?
Uprawa warzyw kapustnych w warunkach, z którymi producenci mierzą się w ostatnich tygodniach, pozostaje wyzwaniem. Nieustannie notowane są wysokie temperatury. Niedobór wody na plantacjach to także bardzo powszechny problem. Plantatorzy starają się dostarczać roślinom wystarczającą jej ilość, jednak nie zawsze jest to możliwe.
Wysoka temperatura i susza mogą przyczynić się do zahamowania wzrostu główek, co przełoży się na jakość. Napotykane trudności dotyczą również licznych burz, które przetaczają się przez Polskę. Nagłe i intensywne opady deszczu nie są w stanie uzupełnić niedoborów wody w glebie. W praktyce przyczyniają się do rozwoju chorób grzybowych. Woda zaczyna parować, a to stwarza idealne warunki dla patogenów.