Polscy producenci niewątpliwie odczuwają drastyczny wzrost kosztów produkcji. W ramach ciekawostki dziś przyjrzymy się jednak sytuacji, która tyczy się gospodarstw w Hiszpanii. Ile więc kosztuje uprawa w tamtejszych stronach?
Poprzedni sezon bez wątpienia dał odczuć się producentom warzyw zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Europy, a nawet świata. Wzrosły przede wszystkim koszty energii, nawozów, środków ochrony roślin, paliwa rolniczego czy chociażby wynagrodzenie dla pracowników. Producenci musieli i niestety nadal muszą liczyć się z nakładami, które są o kilkadziesiąt procent wyższe. Warto zaznaczyć, że owe koszty są szczególnie odczuwalne przy produkcji pod osłonami, do których wlicza się uprawę papryki.
W ramach ciekawostki dziś przyjrzymy się sytuacji w Hiszpanii, a konkretniej w gospodarstwach położonych w prowincji Almeria. Jak podaje serwis Hortoinfo, podczas kampanii 2021/2022 tamtejsi rolnicy przeznaczyli 57,356 tys. euro na produkcję papryki typu kalifornijskiego w szklarniach. Kwota tyczy się jednego hektara. Co warto zaznaczyć, względem poprzedniego sezonu jest niemal o 26% wyższa. Hiszpańscy producenci zdołali uzyskać wydajność rzędu 8,63 kilograma na metr kwadratowy. Koszt jednego kilograma wyprodukowanej papryki ukształtował się więc na poziomie 0,66 euro.
Na taki stan rzeczy wpłynęło wiele czynników, spośród których możemy wyróżnić wzrost kosztów energii elektrycznej (+102%), nawozów (+73%), czy chociażby paliwa (+53%). Niemniej… We wspomnianej wyżej kwocie uwzględniono również koszty amortyzacji szklarni, nasion, nawadniania, pracowników, a także wielu innych surowców, z którymi musieli liczyć się tamtejsi producenci. Warto ponadto podkreślić, że owa kwota to średnia i może różnić się w zależności od sposobu produkcji w poszczególnych gospodarstwach.
Źródło: hortoinfo.es