yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościImigranci w Polsce stanowią około 6 procent całego rynku pracy

Imigranci w Polsce stanowią około 6 procent całego rynku pracy

W Polsce imigranci stanowią około 6 procent całego rynku pracy, a trzy czwarte to obywatele z Ukrainy. W przypadku pracowników zagranicznych sezonowych w rolnictwie to blisko 100 procent.

W rolnictwie, tam, gdzie wprowadzono procedurę uproszczoną do pracy w Polsce, w dalszym ciągu nie ma alternatywy dla pracowników z Ukrainy – poinformował Marcin Wiatrów zastępca dyrektora Departamentu Rynku Pracy MRPiT, podczas konferencji ” Nowe oblicze ukraińskiej migracji w Polsce”. I jak dodał, ten sektor jest bardzo uzależniony od dostępności ukraińskich pracowników. Jednocześnie przedstawiciel ministerstwa zwrócił uwagę na zmianę charakteru migracji z Ukrainy. Na przestrzeni lat zauważalne jest większe zróżnicowanie branż, zawodów i regionów, w których pracują Ukraińcy.

To już nie tylko regiony rolnicze, nie tylko wielkie miasta. Tak naprawdę obywatele Ukrainy są obecni we wszystkich powiatach. Też dlatego, że Polska przeżywa trudny demograficznie czas, zwłaszcza małe i średnie miasta są wyludniane, i właśnie w te miejsca wchodzą obywatele Ukrainy – zaznaczył Wiatrów.

źródło: edialog.media

Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl