Każdy z producentów kapusty, uwzględniając coraz kosztowniejszą uprawę, liczy na nieco wyższe zyski na starcie sezonu. Niestety… Dotychczas bywało z tym różnie, gdyż na rynku co roku pojawia się stosunkowo wysoka ilość kapusty z zagranicy. Oczywiście w momencie, gdy krajowy produkt wchodzi na rynek…
Nawiązując do jednego z ostatnich postów na naszym forum… Sezon na polską młodą kapustę niebawem się rozpocznie. Na sklepowych półkach już teraz widzimy natomiast zagraniczny produkt. Wprawdzie sprowadzany jest nie tylko z Macedonii, jednak to na tym kraju dziś się skupimy, gdyż tamtejsze warzywa regularnie pojawiają się w marketach w okresie rozpoczynającego się sezonu w Polsce. Tym samym, stanowią znaczącą konkurencję dla krajowych producentów. Konkurencję, która ma wpływ na popyt oraz ceny…
Uprawa kapusty z roku na rok wiąże się z coraz większymi wyzwaniami. Szczególnie widoczne jest to w roku aktualnym, gdyż sytuacja na rynku pozostaje dość trudna, co ma związek z trwającą wojną na Ukrainie. Wraz z biegiem lat z rynku wycofywane są ponadto poszczególne środki ochrony roślin. Z kolei presja ze strony chorób oraz szkodników stale się pogłębia. Producenci nie mają jednak możliwości walki, gdyż wycofane preparaty często nie mają innych i zarazem skutecznych zamienników na swoje miejsce.
Większe trudności w produkcji oraz wyższe koszty powinny więc mieć odzwierciedlenie w wyższym wynagrodzeniu, które producenci otrzymują w zamian za swoje produkty. Jednak czy ma to miejsce w rzeczywistości? Niejednokrotnie w przeszłości spotkaliśmy się ze zjawiskiem, gdy w momencie pojawienia się krajowych produktów, rynek był już wypełniony kapustą z zagranicy. Co gorsza… To importowane warzywo zajmowało miejsce na sklepowych półkach. Lokalni producenci trudzili się natomiast, by znaleźć odbiorców.
Warto odnotować, że import kapusty z Macedonii osiąga szczyt właśnie w kwietniu, czyli miesiącu, w którym na rynku zaczynają pojawiać się partie warzywa od polskich producentów. Oznacza to niemały problem, ponieważ wielu konsumentów dokonuje zakupów w dużych sieciach handlowych. Tam jednak, tak jak wspominaliśmy powyżej, nie ma już miejsca na kapustę z Polski, gdyż półki są wypełnione towarem z zagranicy. Lokalni producenci muszą szukać odbiorców, a uzyskiwane ceny okazują się niższe na wzgląd zwiększonej podaży na rynku.
Poniżej zamieszczamy wykres obrazujący import kapusty (Kapusta biała i czerwona, świeża lub schłodzona; CN 07049010) z Macedonii do Polski w marcu, kwietniu oraz maju na przestrzeni ostatnich lat. Widoczne na nim dane zostały sporządzone w oparciu o bazę Eurostat i są wyrażone w tonach.
Warto również zwrócić uwagę na łączną ilość sprowadzanej kapusty w poszczególnych latach. Wykres jest bowiem potwierdzeniem, że zjawisko nie jest przypadkowe, a ilość sprowadzanej kapusty pozostaje na niemal niezmiennie wysokim poziomie. Różnice pomiędzy danymi z obydwu wykresów wynikają z faktu, że towar z Macedonii trafia do Polski również w innych miesiącach, jednak są to zdecydowanie niższe ilości niż w wyszczególnionych przez nas miesiącach, które pozostają bardzo ważne w kontekście cen uzyskiwanych przez polskich producentów na początku sezonu.
Obliczenia własne na podstawie danych Eurostat