Ślad węglowy na etykietach żywności. Takie rozwiązanie wprowadzono w sieci sklepów Lidl i Auchan.
W supermarketach Lidl i Auchan na produktach spożywczych możemy już znaleźć informację o śladzie węglowym danego produktu.
Ślad węglowy na etykietach żywności ma pomóc konsumentom wybierać produkty, które są najmniej szkodliwe dla środowiska. W Europie wprowadzono zupełnie nową etykietę żywności Eco-Score, która ocenia ślad środowiskowy produktu wywarty na klimat który dotyczy zarówno roślin oraz produktów odzwierzęcych według zasady „od pola do stołu”. System dokonuje pomiaru wpływu produktów spożywczych na wzrost poziomu CO2, oraz wpływ na ilość potrzebnej wody na wyprodukowanie produktu, bioróżnorodność i cząstki stałe. Produkty oznaczone literą „A” mają najmniejszy szkodliwy wpływ na środowisko, natomiast te z literą „E” wywierają największy wpływ na zmiany środowiska i klimatu.
Czy według Was taki system polityki europejskiej może wpłynąć na ograniczenie popytu niektórych produktów rolniczych, które wywierają największy wpływ na zmianę środowiska i klimatu?