Cena wejścia fasolki szparagowej, co jest zjawiskiem naturalnym, ukształtowała się na stosunkowo wysokim poziomie. Wraz z biegiem tygodni zaczęła jednak spadać, natomiast aktualnie jest już niższa o 45%.
Szczyt sezonu na fasolkę szparagową dopiero przed nami. Na rynku w podwarszawskich Broniszach warzywo jest jednak dostępne już od niemal miesiąca. Jego ilość wrasta małymi kroczkami, natomiast ceny uzyskiwane przez producentów kierują się w dół.
W ramach przypomnienia, fasolka szparagowa pojawiła się w notowaniach z rynku hurtowego w Broniszach w dniu 4 maja. Wówczas ceny uzyskiwane przez producentów oscylowały najczęściej na poziomie 55,00 zł za kilogram.
Od wejścia fasolki szparagowej na rynek minął już niemal miesiąc. W tym czasie nastąpiło kilka niewielkich obniżek, które sprawiły, że aktualne ceny są o 45% niższe. Obecnie producenci mogą bowiem spodziewać się stawek rzędu 30,00 zł za kilogram.
Warto zaznaczyć, że podaż warzywa wciąż utrzymuje się na niskim poziomie. Większa ilość dostaw, co zaobserwujemy niebawem, wiązać się będzie natomiast ze spadkiem cen. Ważne jest jednak, by utrzymały się one na poziomie, który odzwierciedli koszty produkcji.