Mniej więcej tydzień temu na podwarszawskim rynku hurtowym w Broniszach ponownie pojawiły się w ofercie producentów krajowe ogórki szklarniowe. Warto zaznaczyć, że to pierwsza sytuacja tego typu od listopada. Jak więc kształtują się aktualne ceny owych ogórków?
Warunki związane z uprawą warzyw w okresie zimowym okazały się dla wielu producentów zbyt trudne i ryzykowane w realizacji. Zarówno koszty energii elektrycznej jak i surowców wykorzystywanych przy produkcji pozostawały bowiem na rekordowo wysokim poziomie. Niestety nikt nie mógł przewidzieć czy znajdzie to odzwierciedlenie w cenach uzyskiwanych w ramach wynagrodzenia. Znakiem zapytania pozostawały również warunki na rynku związane z konkurencją.
Opisywane czynniki sprawiły, że krajowy ogórek zniknął z rynku już w listopadzie. Kolejne miesiące były okresem oczekiwania na ich powrót. Warto odnotować, że czas ten wydłużył się z pewnością na wzgląd niekorzystnych warunków pogodowych. Ostatnie tygodnie charakteryzowały się bowiem stosunkowo niskim dostępem do słońca. Pogoda była nieprzyjemna i ponura, co dodatkowo utrudniało produkcję i wydłużało dojrzewanie. Polskim producentom udało się jednak wyprodukować wysokiej jakości warzywo, które trafiło na rynek w Broniszach już tydzień temu.
Jak przedstawia się sytuacja krajowych ogórków? W pierwszych dniach po wejściu produktu na rynek producenci starali się uzyskać wynagrodzenie na poziomie 26,00 zł za kilogram. Ten poziom cenowy okazał się jednak zbyt wysoki dla odbiorców, przez co wymagał korekty. Aktualnie stawki, których mogą oczekiwać producenci, kształtują w granicach 18,00 zł za kilogram w hurcie. W sprzedaży detalicznej wynagrodzenie jest natomiast nieco wyższe i oscyluje na poziomie 20,00 zł za kilogram.
Warto jednak pamiętać, że na ten moment polski ogórek ma niestety dość dużą konkurencję. Mowa o importowanym produkcie z Turcji, Grecji, Hiszpanii, Albanii, a także Macedonii. Przedział cenowy jest tutaj dość szeroki. Turecki ogórek w typie „kolki”, charakteryzujący się ciemną barwą, okazuje się nieco tańszy, gdyż jego cena to 10,00-12,00 zł za kilogram. Produkt foliowany z pozostałych kierunków jest natomiast droższy. Stawki oscylują tu w granicach 15,00-16,00 zł za kilogram. Wszystko zależy oczywiście od kraju pochodzenia oraz jakości. Wśród ofert napotkamy również warzywo z Ukrainy. W tym przypadku cena kształtuje się na minimalnie niższym poziomie względem polskiego ogórka.
Omawiając temat ogórków wato uwzględnić jeszcze jedną kwestię… Ku naszemu zdziwieniu na polskim rynku warzyw pojawiają się produkty z Rosji. Co ciekawe, import z tamtejszych stron odbywa się legalnie. Z uwagi na aktualną sytuację polityczną budzi to jednak pewne wątpliwości. Co gorsza, podobne zjawisko możemy zaobserwować w przypadku pomidorów. Aspekt ten omówimy w oddzielnym artykule, który ukaże się już niebawem.