Analizując aktualną sytuację na rynku zastanawiamy się czy ktoś przejmuje się obecnie losem producentów warzyw. Koszty produkcji dotykają bowiem i tę grupę. Tymczasem, ceny uzyskiwane w ramach wynagrodzenia za poszczególne warzywa są niższe aniżeli w ubiegłym roku…
Nawozy, środki ochrony roślin, olej napędowy, pracownicy… Wszystko to generuje znacznie wyższe koszty niż w ubiegłych latach. Nie mówiąc już o problemach z dostępnością poszczególnych surowców, z czym spotkaliśmy się w minionych miesiącach. Taki stan rzeczy wymaga uzyskania adekwatnie wyższego wynagrodzenia za wyprodukowane płody rolne…
Wprawdzie w przypadku poszczególnych warzyw ceny rzeczywiście są wyższe, niemniej… Warto zaznaczyć, że wynika to z warunków panujących na całym świecie. Wiele krajów spotkało się bowiem z suszą, która znacząco ograniczyła podaż, a to z kolei wpłynęło na wzrost stawek. Taka sytuacja tyczy się chociażby cebuli czy marchwi. Co z pozostałymi warzywami?
Jak wiemy, rynek rządzi się swoimi prawami, natomiast producent nie ma wiele do powiedzenia. Oczywiście może cenić swoje warzywa wedle własnego uznania, jednak nie jest powiedziane, że ktoś je kupi. Z tego względu każdy musi dostosować się do panujących warunków. Te pozostają jednak w poszczególnych przypadkach dość nieprzychylne. Nikt nie przejmuje się losem tych producentów…
Należy jasno powiedzieć, to musi się zmienić! Niedopuszczalnym jest bowiem fakt, że przy obecnych nakładach, ogórek szklarniowy kosztuje mniej niż w ubiegłych latach. Podobna sytuacja tyczy się chociażby kapusty białej. Wprawdzie w ostatnim czasie stawki nieco wzrosły, jednak nie zdołały się utrzymać na wyższym poziomie. Warzywo przez większość sezonu sprzedawano za zaledwie 1,00 zł za kilogram.
Oczywistym jest fakt, że obecne koszty dotykają także konsumentów i każdy chciałby uniknąć dodatkowych opłat. Warto jednak zaznaczyć, że ponoszone przez producentów nakłady powinny mieć odzwierciedlenie w cenach, które otrzymują oni w ramach wynagrodzenia. W innym wypadku utrzymanie produkcji w przyszłych latach będzie nie lada wyzwaniem…
Na ten moment cena ogórka szklarniowego, która oscyluje na poziomie 5,00-6,00 zł za kilogram, pozostaje daleka od jakichkolwiek oczekiwań. Wyższy poziom cenowy był zauważalny nawet w ubiegłych latach, gdy koszty energii nie były jeszcze tak wysokie. Istotne jest więc, by docenić trud wkładany przez krajowych producentów. Inaczej pozostanie nam tylko import…