Ceny ogórków gruntowych i spod osłon są wyższe. Na sytuację mogła mieć wpływ rosnąca temperatura, która niekorzystnie wpływa na rozwój warzyw i prowadzi do „zaparowania” ogórków. Na dostępność wpływa także ograniczona ilość pracowników.
Ogórki spod osłon podrożały, a ma to związek z malejącą podażą. Na niską dostępność towaru na rynku w podwarszawskich Broniszach mogą wpływać warunki pogodowe, wysokie temperatury i nasłonecznienie, które przyczyniają się do „zaparowania” ogórków pod osłonami. Idealne warunki do rozwoju mają natomiast choroby, które niszczą osłabione czynnikami abiotycznymi warzywa.
Sytuacji nie poprawia również obniżona dostępność pracowników. Jak podają producenci zbiór ogórków bez specjalistycznych urządzeń jest bardzo trudny, szczególnie przy niesprzyjającej pogodzie. Niedobór pracowników trawi nie tylko jeden segment produkcji, problem sygnalizowany jest nieustannie i pogłębia się z roku na rok.
Wzrastające ceny. Ile wynoszą na Broniszach?
Dla przypomnienia w dniu 15.07.2024, cena ogórków szklarniowych oscylowała na poziomie 4,00-5,00 zł/kg. Dużo tańsze były przerośnięte ogórki gruntowe, których ceny utrzymywały się na poziomie 2,00-2,50 zł/kg. Wyższych cen producenci mogli się spodziewać za jasny i drobny towar. W tym przypadku stawki dochodziły do 6,00 zł/kg.
Ceny, które aktualnie mogą uzyskać producenci za ogórki spod osłon wzrosły i obecnie wynoszą około 5,50 zł/kg. Z kolei ogórki gruntowe kosztują na ten moment 6,50 zł/kg. Warto jednak zaznaczyć, że są to ceny orientacyjne i mogą dynamicznie się zmieniać. Wszystko zależy od podaży na rynku w danym dniu, a nawet godzinie.
Najbliższe dni przyniosą niewielkie ochłodzenie, natomiast od weekendu temperatury w niektórych rejonach Polski znowu mogą sięgać 30 stopni Celsjusza. To może przyczynić się do ponownego pogorszenia się warunków wzrostu i rozwoju roślin.