Na rynku można spotkać coraz mniej krajowej papryki. Zastępuje ją towar sprowadzany, np. z Hiszpanii. Ile kosztuje lokalny produkt? W jakich cenach jest papryka spoza Polski? Sprawdź aktualne stawki w dniu 13.11.2024.
Ruch na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach można dziś określić jako niesprzyjający sprzedaży. W przypadku papryki na rynku przeważa towar importowany. W ofercie dostępne są jednak nadal lokalne warzywa. Z uwagi na koniec sezonu mogą jednak charakteryzować się cechami niepożądanymi przez konsumentów i hurtowników. Ile kosztuje i czym cechuje się polskie warzywo?
Jakie są ceny dla polskich producentów?
Krajowy towar jest bardzo zróżnicowany. Na końcu produkcji na plantacjach zbiera się wszystkie owoce, które często z uwagi na późną porę mogą nie być w pełni wykształcone lub mogą charakteryzować się nieco odmiennym kształtem. Z terenów uprawy wywozi się również różne kolory papryki. To sprawia, że produkt nie jest wyrównany.
Cena lokalnej papryki czerwonej w przypadku bardzo dobrej jakości i wyrównania wynosi od około 9,00 do 10,00 zł/kg. Jednak na rynku często spotkać można tańszy towar. Dla przypomnienia 05.11.2024 za paprykę czerwoną i żółtą w większości przypadków krajowi producenci mogli otrzymać stawki rzędu 6,00 zł/kg.
Ile kosztuje importowana papryka?
Aktualnie w dość dużej ilości na rynek hurtowy w Broniszach trafia papryka, którą sprowadza się z Hiszpanii. Tamtejszy towar w zależności od skali zakupu i kalibru kosztuje około 55,00 zł za opakowanie zbiorcze. W ramach przypomnienia w dniu 05.11.2024 cena towaru spoza Polski wynosiła od 7,75 do 9,00 zł/kg.