reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
lepinox
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualności"Pierwsza klasa" z Turcji? Zatrzymano przeszło 15 ton zepsutej i zapleśniałej papryki

“Pierwsza klasa” z Turcji? Zatrzymano przeszło 15 ton zepsutej i zapleśniałej papryki

Zatrzymano partię “świeżej” papryki z Turcji, ważącą ponad 15 ton, która miała trafić na polski rynek. Powód? Znaleziono w niej poważne uchybienia jakościowe. Papryka była zepsuta i zapleśniała. To pokazuje, jak ważne są intensywne kontrole.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie podjęła działania mające na celu zablokowanie wprowadzenia na polski rynek partii warzyw. Działanie to było ukierunkowane na towar importowany spoza granic kraju. Konkretnie, działania dotyczyły partii świeżej papryki, która ważyła aż 15,2 tony. Znaczną ilość tego asortymentu usiłowano sprowadzić do Polski, a krajem pochodzenia była Turcja. Towar nie spełniał wymagań, wykryto poważne uchybienia jakościowe.

reklama
Baner PORW 2025

Zepsucie i zapleśnienie. Towar “pierwszej klasy”, prawda?

Decyzja o uniemożliwieniu wprowadzenia tej partii papryki na rynek krajowy nie była przypadkowa, lecz wynikała ze stwierdzonych nieprawidłowości dotyczących jej jakości handlowej.

Podczas przeprowadzonej kontroli jakości, pracownicy IJHARS w Warszawie zauważyli w partii papryki objawy zepsucia. Dodatkowo, stwierdzono również obecność zapleśnienia, co jest kolejnym wskaźnikiem złej jakości i potencjalnego zagrożenia dla zdrowia polskich konsumentów.

Właśnie z powodu tych konkretnych objawów – zepsucia i zapleśnienia – cała partia (15,2 ton) świeżej papryki importowanej z Turcji została zatrzymana przez IJHARS w Warszawie i nie uzyskała zgody na dystrybucję na terenie Polski. Takie działania mają na celu ochronę rynku krajowego przed wprowadzaniem na niego żywności, która nie spełnia wymaganych norm jakościowych.

Intensywne kontrole w Polsce

Warto przy tym przypomnieć, że w ostatnich dniach IJHARS rozpoczęła kolejny sezon intensywnych kontroli jakości świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków na terenie całej Polski. Kontrole te mają być prowadzone wszędzie tam, gdzie odbywa się sprzedaż tych produktów, obejmując zarówno towary krajowe, jak i importowane, przy czym szczególną uwagę poświęca się tym drugim.

– Wraz z rozpoczęciem sezonu na świeże owoce i warzywa, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie na bieżąco monitorować i kontrolować pojawiający się w sprzedaży asortyment. Naszym celem jest szybkie reagowanie na wszelkie sygnały i podejrzenia nieprawidłowości, aby zapewnić konsumentom wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów […] – zapewniał dr Przemysław Rzodkiewicz na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach.

reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]