Powierzchnia uprawy selera z roku na rok rośnie w Holandii. W 2016 z 1500 ha zwiększyła się do 1700 ha. Szacuje się, że w 2017 r. powierzchnia przeznaczona pod uprawę tego warzywa osiągnęła 1900 ha.
Aktualna cena selera w Holandii na świeżym rynku to 0,08-0,10 euro/kg. Jednak problem jest z rozmiarem i jakością – te zbyt duże trafiają do przetwórstwa i uzyskują jeszcze niższe ceny, co odbija się negatywnie na producentach. Co roku spadek temperatury zimą zawsze podnosił cenę selera, jednak dotychczas nie zaobserwowano tego w Holandii.
Holendrzy z zaniepokojeniem przyglądają się także sytuacji na polskim rynku (jesteśmy największym producentem tego warzywa na świecie). Pod koniec 2017 r. zakłady przetwórcze w Polsce płaciły za seler obrany 0,90 zł/kg. Producenci w połowie grudnia dostawali od 1,10-1,20 zł/kg do 1,40 zł/kg (dane KRIR). W tym czasie na rynkach hurtowych sprzedawano seler w cenie od 1,50-2,00 zł/kg (Bronisze) do 2,40-3,00 zł/kg (Poznań).
W drugim tygodniu 2018 r. producenci selera w Polsce w sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa oferują to warzywo średnio w cenie 1,00-1,20 zł/kg na rynek świeży oraz 0,50-0,60 zł/kg do przetwórstwa (IGRiT).