Nie tak dawno temu nastąpiło załamanie na rynku fasolki szparagowej. Na przestrzeni zaledwie kilku dni ceny dla producenta obniżyły się o kilkanaście złotych na kilogramie. Owych spadków nie widać jednak w marketach, gdzie ceny są kilkukrotnie wyższe.
Zacznijmy od prostego pytania… Jakich cen za fasolkę szparagową mogą aktualnie spodziewać się producenci? Na rynkach hurtowych stawki obniżyły się w ostatnim czasie nawet do poziomu 13,00 zł za kilogram. Na tym się jednak nie kończy… W niektórych skupach ceny dla rolników spadły bowiem do zaledwie 10,00 zł za kilogram.
Ile natomiast kosztuje kilogram fasolki szparagowej w markecie? W dniu dzisiejszym konsument za kilogram fasolki szparagowej w popularnej sieci musi zapłacić 39,99 zł. Dysproporcja pomiędzy cenami dla producenta i cenami widocznymi na sklepowych półkach jest więc ogromna. Nic dziwnego, że tak często słyszymy o „paragonach grozy”.
Warto zaznaczyć, że wyprodukowanie fasolki to przede wszystkim wysiłek, czas oraz nakłady finansowe, które są obecnie bardzo wysokie. Ceny dla producenta, niezwykle ważne pod kątem przyszłej produkcji, okazują się natomiast coraz niższe. Fakt, że stanowią one tylko ułamek tego, co widzimy w markecie, wydaje się niezwykle niesprawiedliwy…
Konsumenci niestety również są w tej sytuacji poszkodowani. Nie zawsze mają możliwość zrobić zakupy bezpośrednio u producenta i często kierują się w stronę marketu, gdzie część produktów kosztuje kilkukrotnie więcej, co widzimy na przykładzie fasolki szparagowej. Czy jednak możemy oczekiwać, że coś się w tej kwestii zmieni? Odpowiedź nasuwa się sama…