Bardzo ciekawe informacje wynikają z przeglądu rynku papryki przygotowanego przez serwis freshplaza.com. Zimny początek roku, z małą ilością słońca odbił się negatywnie na produkcji papryki w wielu krajach. W Holandii i Belgii wielu producentów zdecydowało się nie walczyć z chłodami ze względu na wysokie ceny energii, w wyniku czego zbiory zostały przesunięte o kilka tygodni. W Hiszpanii niższe temperatury w listopadzie wpłyną na spadek produkcji w przyszłym miesiącu.
Produkcja papryki w Holandii i Belgii opóźniła się, a mają na to wpływ dwa czynniki – po pierwsze późniejszy termin sadzenia, ale także niesprzyjająca pogoda. W tle jest oczywiście kryzys energetyczny skutkujący wysokimi cenami gazu i energii elektrycznej. Ponadto może się okazać, że styczeń jest rekordowo ciemnym miesiącem. Producenci nie mają wątpliwości – zbiory będą opóźnione o kilka tygodni. Marzec jest tradycyjnie już trudnym miesiącem, jeśli chodzi o dostępność papryki, ale w tym roku może to być jeszcze bardziej widoczne.
W Hiszpanii natomiast mamy do czynienia z mniejszą produkcją z powodu niższych temperatur. Możliwe, że wystąpi niedobór czerwonej i zielonej papryki. Jak zauważa freshplaza, w Almerii popyt nie jest nadzwyczajny, co jest normalne o tej porze roku. Niektórzy producenci już wyrywają zieloną paprykę, aby posadzić arbuzy, które zostaną zebrane w kwietniu. Szczytowy okres produkcji, który ma miejsce między listopadem a końcem stycznia, teraz dobiega końca. Przewiduje się, że w lutym produkcja spadnie bardziej niż zwykle, ze względu na niższe temperatury w listopadzie.
We Włoszech w różnych porach roku czerwona i żółta papryka z Hiszpanii jest dystrybuowana na dużą skalę w większym stopniu niż włoska. Hurt preferuje papryki hiszpańskie, ponieważ holenderskie są zbyt drogie, podczas gdy włoskie czerwone i żółte zbyt często nie są wystarczająco jednolite pod względem koloru i wielkości. Z włoskiego punktu widzenia tę lukę należy wypełnić. Przytoczone są wyjaśnienia jeden z włoskich hurtowni, która oferuje obecnie żółtą, czerwoną i zieloną paprykę pochodzenia włoskiego. W ciągu tygodnia nastąpił nieznaczny wzrost cen. Cena dla producenta to 1,80-2,00 euro. Popyt jest dobry.
(Źródło: freshplaza)