Rośnie rosyjska produkcja warzyw szklarniowych

Jak wynika z najnowszych danych udostępnionych przez rosyjskiego ministra rolnictwa, Rosja zakończy sezon 2021 z wynikiem 1,4 mln ton warzyw szklarniowych. 

Tradycyjnie w rosyjskich szklarniach uprawia się przede wszystkim ogórki – 651 tys. ton. Pomidory są na drugim miejscu pod względem produkcji – 458 tys. ton.
Dziesięć największych obwodów produkujących warzywa szklarniowe to Lipieck, region moskiewski, Wołgograd i Kaługa, Nowosybirsk, Kuban i Stawropol, Karaczajo-Czerkiesja, Tatarstan i Baszkiria.

Tymczasem, według przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej, Rosja zakończy 2021 rok z wynikiem 1,4 mln ton warzyw szklarniowych. Producenci rolni są stymulowani przez środki pomocy państwa i subsydia. W szczególności rolnicy stosujący uzupełniające technologie oświetleniowe otrzymują na to specjalne dopłaty. A producenci rolni na Dalekim Wschodzie od przyszłego roku otrzymają rekompensatę 20% kosztów tworzenia i modernizacji szklarni zimowych.

źródło: madeinrussia.eu, nawozy.eu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności