Sezon sprzedażowy krajowej brukselki powoli kieruje się ku końcowi. Przechowywane przez producentów zapasy okazują się coraz niższe, a to znajduje odzwierciedlenie w cenach. Cenach, które na przestrzeni ostatnich miesięcy pozostawały na niezmiennym poziomie…
Ostatnie miesiące, omawiając sytuację na rynku brukselki, niestety nie wyróżniały się niczym specjalnym. Stawki oferowane producentom zatrzymały się na niezmiennym pułapie, natomiast jakiekolwiek wahania pod tym względem były rzadkością.
Tymczasem, trudności napotykane przez producentów w sezonie okazały się dość wymagające. Niesprzyjające warunki pogodowe oraz rosnąca wraz z biegiem lat presja ze strony szkodników i chorób w znaczącym stopniu wpłynęły na ilość oraz jakość plonu.
Zmiany na rynku nastąpiły jednak dopiero teraz, gdy sezon dobiega ku końcowi. Czego dotyczą? Zmniejszająca się ilość przechowywanej brukselki korzystnie wpłynęła na ceny oferowane producentom. Niemniej… Należy mieć na względzie pewne zależności.
Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach stawki oscylują aktualnie na poziomie 9,00 zł za kilogram. Tyczy się to jednak produktu najwyższej jakości, a jak dobrze wiemy, brukselka jest dość delikatna, przez co dość ciężko utrzymać ją w idealnym stanie.
Co w przypadku, gdy towar posiada mniejsze lub większe wady wywołane długim przechowywaniem? Niestety wiąże się to ze spadkiem cen… Nierzadko powstałe zmiany zmuszają producentów do usunięcia wierzchnich warstw warzywa. W takiej sytuacji wynagrodzenie przedstawia się w granicach 7,00 zł za kilogram.