Uprawa warzyw polowych w Irlandii

fot. Bord Bia

W Irlandii sektor warzyw polowych jest wart prawie 16% produkcji ogrodniczej, wycenianej na 77,9 mln euro. Całkowity obszar produkcji warzyw polowych w 2019 roku wyniósł około 4369 ha. Istnieje około 135 komercyjnych plantatorów warzyw prowadzących produkcję na skalę towarową, przy czym niskie ich mała liczebność odzwierciedla znaczną konsolidację sektora w ciągu ostatnich dwóch dekad.

Główna działalność w zakresie produkcji świeżych warzyw skupia się na pokrywaniu zapotrzebowania supermarketów i punktów gastronomicznych na towar jednolitej jakości, posortowany i spakowany. Chociaż w Irlandii nie ma znaczącego sektora przetwórstwa warzyw, istnieje odrębny rynek dla świeżych gotowych warzyw sprzedawanych do gastronomii.

Tendencja do konsolidacji podaży utrzymuje się, ponieważ rentowność handlowa jest w coraz większym stopniu powiązana ze skalą działalności, plonem rynkowym i zaopatrzeniem rynku supermarketów.

Jednostki rolnicze są zazwyczaj rodzinnymi przedsiębiorstwami produkującymi płody rolne i ogrodnicze dobrane w oparciu o wspólny sprzęt i płodozmian (głównie zboża, ziemniaki i warzywa uprawiane na polu).

Prawie wszystkie warzywa polowe są uprawiane na podstawie umów z odbiorcami, z niewielkimi uprawami spekulacyjnymi. Uzgadnianie długoterminowych programów upraw ze sprzedawcami detalicznymi stało się istotną częścią planowania dzisiejszych producentów i będzie ważne w przyszłości, aby zapewnić dostawy sezonowych warzyw uprawianych lokalnie, które w Irlandii ceni się najbardziej.

Irlandia ma silny zespół profesjonalnych plantatorów o ugruntowanej pozycji, posiadających umiejętności i możliwości zwiększania udziału w rynku krajowym świeżych produktów wytwarzanych w sposób zrównoważony. Wielu z tych producentów twierdzi, że obecnie uprawa warzyw jest trudniejsza, a ekstremalne warunki pogodowe mają miejsce coraz częściej w wyniku zmian klimatycznych.

Pogoda w każdym roku ma ogromny wpływ na warunki glebowe, dodatkowe koszty zbiorów, podaż na rynku a co za tym idzie na opłacalność upraw polowych.

Zabezpieczenie odpowiednich gruntów pod uprawę warzyw samo w sobie stało się trudnym zadaniem, ponieważ znalezienie żyznych gleb w pobliżu cieków wodnych do nawadniania nie jest łatwe w Irlandii. Ostatnie lata przyniosły duże inwestycje w specjalistyczny sprzęt do bardzo szybkiego zbioru plonów, jednocześnie minimalizując wszelkie uszkodzenia spowodowane zagęszczaniem mokrych gleb.

Dostępność siły roboczej ma kluczowe znaczenie dla trwałej rentowności sektora warzyw polowych w Irlandii. Pomimo inwestycji w zwiększoną mechanizację i środki oszczędzające siłę roboczą, w typowym gospodarstwie warzywniczym zawsze będzie istniało ogromne zapotrzebowanie na pracę fizyczną przy zbiorach i pakowaniu.

To, że produkcja warzyw wiąże się z pracą na zewnątrz przy kapryśnej irlandzkiej pogodzie sprawia, że rekrutacja personelu bywa trudna.

Rynek detaliczny

Kluczowym rynkiem dla tego sektora w Irlandii jest rynek detaliczny. Głównym czynnikiem wyboru warzyw nieprzetworzonych w sklepach przez konsumentów jest ich wygląd i świeżość.

Stały duży popyt na tradycyjne lokalne warzywa  ma ogromne znaczenie dla irlandzkich plantatorów, zwłaszcza w obliczu rosnącej dostępności warzyw z całego świata.

Całkowity rynek detaliczny świeżych warzyw w Irlandii szacuje się na 607,4 mln euro rocznie. Covid-19 i wynikające z niego ograniczenia w podróżowaniu spowodowały znaczny wzrost popytu i sprzedaży świeżych warzyw, przy wzroście rynku o 24,7% w okresie od marca do czerwca 2020 r.

Ponieważ restauracje i kawiarnie są zamknięte, ludzie zaczęli gotować w domu, a praca w domu staje się „nową normą”, przewiduje się, że trend ten utrzyma się w dającej się przewidzieć przyszłości.

Warzywa ekologiczne

Wszystkie uprawy polowe w Irlandii wymagają ogromnej wiedzy i doświadczenia. Uprawa warzyw do certyfikacji ekologicznej stawia jeszcze większe wyzwania. Jednak ekologiczna produkcja warzyw na skalę towarową stanowi znaczącą szansę rynkową.

Ekologiczne farmy warzywne w Irlandii to zwykle mniejsze firmy, które uprawiają szerszy asortyment niż bardziej specjalistyczne konwencjonalne gospodarstwa warzywne, co ma duże znaczenie ze względu na dodatkowe drogi dystrybucji towaru dla plantatorów ekologicznych, takich jak systemy skrzynek z kilkoma rodzajami warzyw dostarczane bezpośrednio do klientów, sklepy w gospodarstwach i targowiska .

Promocja świeżych produktów

Głównym celem wszystkich promocji Bord Bia jest umieszczenie lokalnych, sezonowych świeżych owoców i warzyw w centrum zdrowej, zbilansowanej diety. Ogromnym plusem tego sektora jest to, że wytwarza zdrowy produkt o rosnącym popycie i pozytywnym wizerunku.

Bord Bia to organizacj promująca irlandzką żywność i sektor ogrodniczy. Bord Bia obecnie wspiera sektor warzyw polowych poprzez kampanię w mediach społecznościowych Best In Season. Kampania przedstawia nowe produkty sezonowe, przepisy sezonowe i porady żywieniowe od dietetyków i influencerów online.

Dzieci w wieku szkolnym są zachęcane do spożywania owoców i warzyw w ramach programu Food Dudes, prowadzonego przez Bord Bia i wspieranego przez fundusze UE i Ministerstwa Rolnictwa.

źródło AgriLand

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności