Luty okazał się miesiącem, który wzbudził optymizm w producentach pomidorów. Stawki wzrosły bowiem do poziomu znacznie wyższego niż średnia z ostatnich pięciu lat czy ceny z 2022 roku. Nie trwało to jednak długo, gdyż już w marcu nastąpiły drastyczne zmiany…
Zacznijmy od ogólnego spojrzenia na Unię Europejską. W lutym średnie ceny pomidorów zatrzymały się na poziomie 2,66 euro/kg. Poziom ten był znacznie wyższy niż średnia z ostatnich pięciu lat (1,50 euro/kg), a także stawki z 2022 roku (2,10 euro/kg). W ubiegłych latach na przełomie lutego i marca obserwowano ponadto niewielkie wzrosty, co napawało optymizmem. Bieżący sezon okazał się jednak inny niż pozostałe, a ceny w marcu spadły do 2,15 euro/kg. Wprawdzie wciąż pozostają powyżej średniej z ostatnich 5 lat, jednak zrównały się z poziomem z 2022 roku. Uwzględniając niezwykle wysokie koszty produkcji, zjawisko jest nadzwyczaj niekorzystne.
Najgorzej prezentuje się sytuacja we Francji. W ubiegłym roku francuscy producenci rozpoczęli sprzedaż pomidorów w cenie 3,83 euro/kg. Aktualnie, warzywo wchodzące na rynek w marcu, osiągnęło w tamtejszych regionach cenę 2,40 euro/kg, czyli mniej aż o 1,43 euro. Średnia z ostatnich pięciu lat nie jest w tym przypadku dostępna.
Idąc dalej… Dość znaczący spadek cen na przełomie lutego i marca odnotowano w Holandii. Stawki obniżyły się bowiem z poziomu 4,63 do 3,42 euro/kg. Wprawdzie na tamtejszym rynku okres ten przynosił spadki także w poprzednich latach, jednak wynosiły one 19%, natomiast aktualnie zatrzymały się na 26%. Wynagrodzenie producentów pomidorów w Holandii pozostaje jednak powyżej średniej z ostatnich pięciu lat (1,62 euro/kg) oraz cen z 2022 roku (2,83 euro/kg).
Notowania poszły w dół także w przypadku hiszpańskich pomidorów. W lutym cena tamtejszego produktu oscylowała na poziomie 2,65 euro/kg. Przełom lutego i marca przynosił zwykle 4% wzrost, jednak obecnie zaobserwowano spadek rzędu 31%, który obniżył cenę do 1,83 euro/kg. Stawki pozostają wprawdzie powyżej pięcioletniej średniej (1,23 euro/kg), jednak są niższe względem notowań z 2022 roku (1,84 euro/kg).
Najmniej drastycznie przedstawia się natomiast sytuacja we Włoszech. Wprawdzie stawki i tutaj odnotowały spadek, jednak „tylko” o 0,29 euro. W lutym włoskie pomidory kosztowały bowiem 2,54 euro/kg, natomiast ceny w marcu zmniejszyły się do poziomu 2,25 euro/kg. Warto zaznaczyć, że na przełomie wspomnianych miesięcy w ostatnich pięciu latach obserwowano 7% obniżkę, która aktualnie wyniosła niewiele więcej, mianowicie 11%. Tym samym, ceny w marcu pozostały powyżej pięcioletniej średniej (1,69 euro/kg) i stawek z 2022 roku (2,02 euro/kg).
Źródło: agriculture.ec.europa.eu