Zakaz używania plastikowych opakowań przy sprzedaży warzyw i owoców to dość kontrowersyjna kwestia, niemniej… We Francji takowe restrykcje już obowiązują. Co ciekawe, obejmują tylko niektóre produkty. Co z pozostałymi?
Wraz z początkiem lipca zaczął obowiązywać zakaz używania plastikowych opakowań przy sprzedaży warzyw i owoców. Restrykcje obowiązują na ten moment we Francji. Co ciekawe, przepisy zakładają wiele wyjątków. Tamtejszy rząd zezwolił na sprzedaż w plastikowych opakowaniach w przypadku aż 29 produktów. Które warzywa i owoce są zwolnione?
Zakaz stosowania plastikowych opakowań nie dotyczy produktów takich jak: szparagi, brokuły, wczesne ziemniaki, wczesne marchewki, sałata i czereśnie, endywia, grzyby, mała marchewka, roszponka, młode pędy, zioła, szpinak, szczaw, kwiaty jadalne, kiełki fasoli mung, żurawina, agrest, kiełki, maliny, truskawki, jagody, borówki, porzeczki czerwone, porzeczki białe, porzeczki czarne, agrest (kwaśny i dziki) oraz kiwi.
Warto zauważyć, że początkowo projekt był znacznie bardziej rygorystyczny. Obecnie lista produktów wykluczonych z zakazu wydłużyła się bowiem o 6 pozycji, a termin przejściowy został przesunięty. Dodatkowo, zrezygnowano z zakazu stosowania gumek recepturek. Aktualnie dopuszcza się ich wykorzystanie przy grupowaniu małych warzyw i owoców.
Co o tym sądzicie?
Źródło: sgs.com