yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

orondis syngenta promocja ochrona

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
RynekRynek cebuli w Europie. Jak wyglądała produkcja w 2016 r.?

Rynek cebuli w Europie. Jak wyglądała produkcja w 2016 r.?

W ostatnim sezonie wegetacyjnym warunki pogodowe były bardzo zróżnicowane w poszczególnych krajach. Na przykład aura w Polsce była korzystna dla produkcji cebuli; w Niemczech i południowej Holandii – mniej. Sumując produkcję tego warzywa okazuje się, że w krajach UE wyprodukowano ponad 6,2 mln ton cebuli, tj. o 10,8% więcej w porównaniu z rokiem 2015.

W dniach 2–4 listopada 2016 r. w Stamford, w Wielkiej Brytanii odbyło się kolejne, tym razem jubileuszowe, bo już XX spotkanie Europejskiego Stowarzyszenia Cebulowego (European Onion Association) – Euronion 2016. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele 7 krajów europejskich: Holandii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Danii i Polski, przedstawiciele British Onion Association oraz prof. dr William M. Randle i dr Odile Huchette z North Carolina A & T State University w USA.

Wyniki produkcji cebuli

Powierzchnia uprawy cebuli w Wielkiej Brytanii w roku 2016 była niższa o 4% niż w 2015 r. Niższe o 8–10% szacuje się też plony cebuli, a zatem i niższe zbiory ogółem o 60 tys. ton, to daje wynik ok. 433 tys. ton (tabela 1). Udział cebul o mniejszej średnicy jest wyższy w plonie niż zwykle, ale jakość łuski i cebul jest bardzo dobra. Cebule są dojrzałe i dobrze zaschnięte i z tego też względu przewiduje się dobrą ich trwałość przechowalniczą.

W 2016 r. nastąpił duży wzrost powierzchni uprawy cebuli w Niemczech – do 11 240 ha (+9% w stosunku do 2015 r.). Nastąpiło zmniejszenie uprawy cebuli z siewu jesiennego, zaobserwowano natomiast niewielki wzrost uprawy z dymki sadzonej wiosną i z siewu wiosennego. Ogólna produkcja cebuli wyniesie ok. 499 tys. ton. Ze względu na panujące trudne warunki atmosferyczne w okresie wegetacji w Niemczech, pomimo dobrej jakości plonów, cześć stanowią cebule niedojrzałe z grubą szyjką, co nie będzie sprzyjało ich długotrwałemu przechowaniu.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Produkcja cebuli w Holandii w 2016 r. była niemal rekordowa i wyniosła 1 365 000 ton. Osiągnięcie takich zbiorów pomimo niższego średniego plonu uzyskanego wskutek niesprzyjających warunków pogodowych w niektórych rejonach uprawy możliwe było przez zwiększenie areału do 24 950 ha. Niemal 1 100 000 ton cebuli jest przeznaczone na eksport, gdyż spożycie w Holandii wynosi ponad 100 tys. ton. Eksport cebuli rozpoczął się zaraz po zbiorach i do połowy października wyeksportowano już ok. 300 tys. ton. Głównymi odbiorcami cebuli holenderskiej są kraje afrykańskie, Bliskiego Wschodu oraz Wielka Brytania, Francja, Szwecja i Belgia.

Wzrost powierzchni uprawy cebuli w Hiszpanii o 9% spowodował wzrost zbiorów do 1 470 000 ton. Większość cebuli hiszpańskiej (słodkiej) jest przeznaczona na eksport do krajów UE, np. Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, a także np. do Indii.

We Francji wzrost powierzchni uprawy cebuli był niewielki, ok. 4% (7460 ha), a produkcja wyniosła ponad 318 000 ton. Głównie uprawia się cebulę z siewu – na powierzchni ok. 6104 ha, cebulę zimującą – 222 ha i cebulę z dymki z sadzenia wiosennego – ok. 1134 ha. Każdego roku ok. 27% wyprodukowanej ilości towaru jest przeznaczone na eksport; importuje się ok. 24% na zaopatrzenie rynku krajowego.

Powierzchnia uprawy cebuli w Danii zwiększyła się w 2016 r. o 5% do 1 424 ha, z tego uprawy z dymki z sadzenia wiosennego zajmowały 212 ha, z rozsady 146 ha, z siewu wiosennego 1066 ha i ok. 22 ha cebula uprawiana ekologicznie. Z kolei powierzchnia uprawy cebuli w Norwegii wyniosła 752 ha (całość uprawy jest z dymki sadzonej wiosną), a produkcja wynosiła 28 000 ton. Produkcja cebuli w Szwecji w 2016 r. wyniosła 56 tys. ton z ogólnej powierzchni uprawy 922 ha, z tego 850 ha z siewu wiosennego, 52 ha z rozsady i 20 ha z dymki sadzonej wiosną

Powierzchnia uprawy cebuli w Polsce w 2016 r. wyniosła prawdopodobnie ok. 24 000 ha, z tego 300 ha z siewu latem (cebula zimująca), 700 ha z sadzenia jesiennego dymki, 2000 ha z dymki sadzonej wiosną oraz 21 000 ha z siewu wiosennego. Produkcja przekroczyła 630 tys. ton, tj. o 15% więcej w porównaniu z rokiem 2015. Coraz więcej uprawia się cebuli typu hiszpańskiego dających wysokie plony o dużych cebulach i bardzo łatwej do obierania (sucha łuska łatwo odchodzi od łuski mięsistej). Notuje się zmniejszenie uprawy cebuli z siewu jesiennego, jako stosunkowo zawodnej w uprawie przy wystąpieniu silnych mrozów, natomiast zwiększa się powierzchnia upraw cebuli z dymki sadzonej wiosną.

W 2016 r. zanotowano wzrost powierzchni uprawy cebuli na Ukrainie (o ok. 10%), do 64 000 ha i produkcji do 1 300 000 ton. Zainteresowanie uprawą cebuli nastąpiło wskutek wysokich cen w 2015 r. wynoszących średnio od 0,28 euro/kg do 0,30 euro/kg i dużej możliwości eksportu cebuli obieranej. Przez okres pierwszych 8 miesięcy 2016 r. wyeksportowano z Ukrainy około 800 tys. ton cebuli obieranej.

W Rosji nastąpiło zmniejszenie powierzchni uprawy, plony były niższe, jak również gorsza jest jakość cebuli.

Tekst i fot. prof. dr hab. Franciszek Adamicki
Skierniewice

Jest to fragment artykułu, który w całości ukazał się w numerze 1/2017 miesięcznika “Warzywa”.

 

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl