Średnie spożycie ziemniaków w Niemczech w sezonie 2020/2021 wzrosło o 2 kg do 59,4 kg/mieszkańca i było najwyższe od sezonu 2017/2018, ale o 16,5 proc. niższe niż w sezonie 2004/2005. Blokady i praca zdalna były głównym czynnikami stymulującymi ten wzrost. Spożycie ziemniaków w Polsce w sezonie 2020/2021 jest szacowane na 88,7 kg/ mieszkańca, tj. o 49 proc. więcej niż w Niemczech.
Największym światowym producentem ziemniaków są Chiny. Dla przykładu, w 2020 r. wyprodukowano tam ponad 90 mln ton ziemniaka. Nasz kraj z roczną produkcją na poziomie 7,84 mln ton, a w 2021 r. – już 7,08 mln ton (Obliczenia IERiGŻ-PIB na podstawie danych GUS).
Zobacz także: Rynek ziemniaka w Polsce i w Europie – Wiesław Dzwonkowski IERiGŻ w Warszawie