Strona główna Tagi Bakterie

bakterie

Zastosowanie preparatów biologicznych w uprawie warzyw gruntowych

Światowym trendem w ochronie roślin przed szkodnikami, chorobami jest ograniczenie zużycia środków chemicznych. Europejski Zielony Ład zakłada zredukowanie środków chemicznych o 50% przez państwa...

Konsorcja bakteryjne wsparciem dla rolnictwa?

Innowacyjne badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – PIB mogą w przyszłości realnie wesprzeć poprawę zdrowotności gleby i odbudowę oraz utrzymanie naturalnej bioróżnorodności ekosystemów...

Dobry start kapusty

Uprawa wczesnych odmian kapusty cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to przede wszystkim z możliwości uzyskania atrakcyjnych cen za towar na początku sezonu. Wybór...

Biologiczna dezynfekcja podłoży. Nowy środek przetestowany

Producenci warzyw, ale także i truskawek, wkrótce będą mogli przestać się martwić o niszczące uprawy patogeniczne grzyby czy nicienie obecne w glebie. Pojawił się...

Bakterie ratują ziemniaki

Bulwy ziemniaka spryskane pożytecznymi bakteriami są mniej podatne na tzw. mokrą zgniliznę. Naukowcy pracują nad opartymi o mikroorganizmy naturalnymi preparatami wspomagającymi odporność roślin na...

Mikroorganizmy na resztki pożniwne

Pozostawione na polu resztki pożniwne są cennym źródłem materii organicznej, pod warunkiem, że w glebie ulegną szybkiemu rozkładowi. Na rynku są dostępne produkty zawierające...