Czarna kreda
O brokułach i kalafiorach w pałacu OSTROMECKO
W piątkowe popołudnie Grupa Mularski wraz z współorganizatorami zaprosiła plantatorów na brokułowo-kalafiorowe spotkanie w pięknych pałacowych wnętrzach w Ostromecku k. Bydgoszczy. Tematem spotkania było...
Kolekcja odmian kalafiora w Chrzanowie. Jakie wymagania stawia przetwórnia?
W niedzielne popołudnie, 3 października, w gospodarstwie Marty i Grzegorza Stanek w Chrzanowie k. Pacanowa odbył się pokaz kalafiora marki Seminis. Część uwagi poświęcono...
“Porozmawiajmy o nawozach” – Komunikat Warzywniczy PROCAM
Wielkimi krokami zbliżamy się do końca sezonu 2021. Producenci są w trakcie zbiorów głównych gatunków warzyw. Wielu z nich szacuje plony, określa ich jakość,...
Cebula odporna na stres
W gospodarstwie rolnym Tomasza Stanka w Młynicach k. Strzelna w woj. kujawsko-pomorskim 8 sierpnia odbyła się prezentacja odmian z oferty firmy Enza Zaden. Na...
Uprawa selera korzeniowego – sadzenie roślin w gospodarstwie Damiana
Nareszcie sprzyjające warunki atmosferyczne umożliwiają wykonanie prac polowych. Na plantacjach warzyw widać, jak praca wre. Trwają intensywne czynności związane z przygotowaniem pól pod uprawę...
Przygotowanie do sezonu – marchew, cebula. Komunikat warzywniczy – PROCAM (9.03.2021)
Zapraszamy do pierwszego z cyklu komunikatów warzywniczych przygotowanych przez doradców z firmy PROCAM. Dzisiejszy dotyczy aktualnych zagrożeń i zaleceń dla dwóch gatunków tj.: marchwi,...
Zbiór marchwi 2020 w gospodarstwie Damiana Micyka
W październiku jeszcze na wielu polach trwają zbiory warzyw korzeniowych. I chociaż bieżący sezon nie sprzyjał ich uprawie, głównie za sprawą zmiennych warunków pogodowych,...
Zbiory marchwi w małopolskich gospodarstwach
Na małopolskich polach obserwuje się zbiory marchwi i innych warzyw korzeniowych. Bieżący sezon nie sprzyjał uprawie tych warzyw. Zmienna i nieprzewidywalna aura miała wpływ...
Ostatni dzwonek na siew cebuli!
Coraz większym zainteresowaniem producentów cieszy się uprawa cebuli ozimej, która pojawia się na rynku wiosną po wyczerpaniu zapasów cebuli z przechowalni. Choć jest to...