dynia jadalna
Dynia – warzywo, które warto uprawiać
Dynia to przede wszystkim doskonały surowiec dla przetwórstwa. Ze względu na to, że nie wymaga wielu zabiegów ochrony chemicznej i jest lekkostrawna stanowi bezpieczny...
DYNIA – uwolnij potencjał tego warzywa – zapis z webinarium z dnia 16.02.2022 r.
W dniu 16 lutego wspólnie z firmami Enza Zaden i Yara Poland zorganizowaliśmy webinarium pt. DYNIA - czy jest jeszcze potencjał w tym warzywie?...
Gwałtownie rośnie popyt na dynie jadalne w Wielkiej Brytanii
Rosnąca popularność wegańskiej w żywności w Wielkiej Brytanii pomogła zwiększyć popyt na jadalne dynie do rekordowego poziomu.
Steve Whitworth z Oakley Farms powiedział: „Wielka Brytania...
BRONISZE – aktualne ceny warzyw krajowych 2020
Aktualne ceny warzyw krajowych na giełdzie Bronisze w dniu 19 sierpnia 2020 r.
Produkt
Data notowania
Cena min
Cena max
Cena średnia
Jednostka miary
bakłażany
2020-08-19
4.00
6.50
5.50
kg
bób
2020-08-19
12.00
15.00
14.00
kg
boczniaki
2020-08-19
10.00‚
15.00
14.50
kg
botwina
2020-08-19
2.20
2.50
2.33
pęczek
brokuły
2020-08-19
3.00
4.00 z
3.80
szt
brukselka
2020-08-19
5.00
6.00
5.50
kg
buraki czerwone
2020-08-19
0.50
1.00
0.80
kg
buraki czerwone młode
2020-08-19
1.50
2.50
2.00
pęczek
cebula biała
2020-08-19
0.40
0.70
0.65
kg
cebula biała...
RYBITWY – aktualne ceny warzyw – 23 lipca, godz. 10:00-12:00
Dzisiaj, jak w każdy czwartek, na giełdzie „Rybitwy” w sektorze warzywniczym samochodów dostawczych ze świeżym towarem było bardzo dużo. Czego nie można powiedzieć o...
Rybitwy – aktualne ceny warzyw – 16 lipca 2020, godz. 12:00-14:00
W lipcowy czwartek, ruch handlowy na giełdzie „Rybitwy” umiarkowany. Na rynku hurtowym jest luka sprzedażowa w kalafiorowym asortymencie, podobnie wygląda sytuacja z brokułem -...
Dzień otwarty papryki w miejscowości Długie
Dzisiaj, 15 sierpnia br., nasza redakcja uczestniczyła w pokazie papryki słodkiej i ostrej w tunelach foliowych w gospodarstwie Magdaleny i Przemysława Szatanów w miejscowości...
W grudniowym “Haśle Ogrodniczym”
Temat numeru „Haśle Ogrodniczym”, ostatnim tegorocznym wydaniu czasopisma, pośrednio związany jest ze stuleciem odzyskania przez Polskę niepodległości. Ale wnikliwy Czytelnik zauważy konotacje do tego...
Kiedy dynia jest dojrzała
Daria Latała, producentka dyni w miejscowości Wawrzeńczyce (woj. małopolskie), opowiada o tym, jak należy oceniać dojrzałość i przydatność do spożycia.
Autor filmu: Anna Wilczyńska
Święto dyni w Małopolsce
16 września, w niedzielne popołudnie, odbyło się Małopolskie Święto Dyni w gospodarstwie Anny i Michała Kwietników w Krakowie (os. Wróżenice). Organizatorem dyniowego wydarzenia była...