jakość gleby
Większość gleb w Polsce jest zakwaszona – potrzebna regeneracja
W Polsce ponad 64% gleb uprawnych jest kwaśnych albo bardzo kwaśnych, co skutkuje m.in. spadkiem plonów, słabą efektywnością nawożenia i szkodliwym wpływem na środowisko....
Jak poprawić kondycję gleby – dr inż. Jerzy Próchnicki [VIDEO]
Podczas targów Dni Ogrodnika w Gołuchowie dr inż. Jerzy Próchnicki wyjaśnia w jaki sposób poprawić kondycję i żyzność gleby i dlaczego jest to tak...
Sprawdź aktywność mikrobiologiczną gleby – zgłoś swój udział
Dziś chyba już nikogo nie musimy przekonywać o tym, jak duże znaczenie w uprawie ma gleba. Dużo dyskutujemy o cenach nawozów czy sposobach na...
Poprawa właściwości gleb lekkich
Udział gleb lekkich w użytkach rolnych w wielu województwach jest dość znaczący. Jak sobie z nimi radzić? Od czego zacząć polepszanie właściwości tych gleb?...
Gleba – fundament w produkcji warzyw [VIDEO]
Jak dobrze znasz swoje gleby? Gleba jest fundamentem, który decyduje o urodzajności naszych upraw. W jaki sposób poprawić jej żyzność, by w efekcie końcowym...
GLEBA – jako źródło sukcesu w produkcji warzyw. Zaproszenie na webinarium, 23.02.2022, godz. 19:00
Wspólnie z firmami: NaturalCrop, Agro Spec zapraszamy na webinarium pt.: Gleba jako źródło sukcesu w produkcji warzyw” w dniu 23 lutego o 19:00. Udział...
Dobrostan gleby – jak go osiągnąć do 2030 r.?
Ochrona gleby stanowi sedno wielu działań i inicjatyw rolników, bez względu na stosowaną przez nich metodę produkcji: konwencjonalną czy ekologiczną. Na szczeblu europejskim, duży...
Xilon – moc z natury
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Trichoderma to uniwersalny mikroorganizm występujący powszechnie w glebie. Badania wykazały, że grzyb ten na zasadzie zjawiska konkurencji i nadpasożytnictwa ogranicza w glebie rozwój patogenów...